"Die Offene Gesellschaft"

Nijemci poslali Trumpu dio Berlinskog zida s genijalnom porukom

P. N.

FOTO/YouTube Screenshot

FOTO/YouTube Screenshot



Na tridesetu godišnjicu pada Berlinskog zida, stanovnici Berlina su pokušali američkom predsjedniku Donaldu Trumpu poslati dio te strukture, prenosi Insider. Uz dio zida, stajala bi poruka koja bi ga podsjetila da “niti jedan zid ne traje vječno”.


Performans je organizirala neprofitna organizacija “Die Offene Gesellschaft“, a financiranje je stiglo od privatnih donatora. Ovim su se činom obrecnuli na Trumpova nastojanja izgradnje zida duž američko-meksičke granice kojim bi zaustavio ilegalne ulaske u SAD.


Betonski komad težak 2.7 tona stigao je ove subote u Washington, ali lokalni američki mediji objavljuju da je Tajna služba odbila “poklon”. Fotografije i video snimke koje su osvanule na društvenim mrežama, pokazale su dolazak zida u SAD.




“SAD je desetljećima igrao važnu ulogu u rušenju ovog zida. Od Johna F. Kennedjya do Ronald Reagana, američki su se predsjednici borili protiv toga. Voljeli bi vam pokloniti jedan od posljednjih komada palog Berlinskog zida da obilježimo američku posvećenost izgradnji svijeta bez zidova”, stoji u poruci.


Direktor grupe, Philip Husemann, kazao je da ukupni trošak ideje iznosi cifru od pet znamenki, za kupovinu komada zida i njezin prijevoz preko oceana. Kaže da je grupa ovaj betonski komad kupila od dobavljača iz Berlina koji je u posjedu nekoliko preostalih dijelova zida.


Nije neobično da komadi zidova putuju u SAD. Postoji ih već nekoliko u gradovima diljem države, od željezničke postaje u Chicagu do muškog zahoda u Las Vegasu, prenosi Insider.