Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
23. siječnja 2020.
Sve što želi je živjeti sa svojim slikama

Nijemac želi zadržati otkriveno nacističko blago

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 17. studeni 2013. u 14:43 2013-11-17T14:43:41+01:00

Gurlitt (80) je u intervjuu tjedniku Der Spiegel rekao da je njegov otac, utjecajni trgovac umjetninama u nacističkom režimu, do slika došao legalnim putem i da je zajedno s ostalim potomcima zakoniti vlasnik

BERLIN – Cornelius Gurlitt, vremešni Nijemac koji je u svom stanu u Muenchenu skrivao nacističko blago, neće ga se odreći bez borbe, piše u nedjelju internetski portal France 24.
Gurlitt (80) je u intervjuu tjedniku Der Spiegel rekao da je njegov otac, utjecajni trgovac umjetninama u nacističkom režimu, do slika došao legalnim putem i da je zajedno s ostalim potomcima zakoniti vlasnik.

»Ništa neću vratiti dobrovoljno«, rekao je. »Nadam se da će se čitava stvar brzo riješiti i da će mi slike konačno biti vraćene«, istaknuo je.
Gurlitt, koji ima srčanih problema, tvrdi da je državnim tužiteljima što su ga istraživali zbog utaje poreza i pronevjere dao dovoljno dokumenata koji dokazuju njegovu nevinost.
Kaže da je šokiran zbog neželjene pozornosti, uključujući fotoreportere koji ga opsjedaju kad izađe iz kuće, pa čak i kada kupuje namirnice u supermarketu.
»Ja nisam Boris Becker, što ti ljudi žele od mene?«, pita se Gurlitt. »Sve što želim je živjeti s mojim slikama«, dodao je.

Gurlitt je sin Hildebranda Gurlitta, jednog od trgovaca umjetninama koje su nacisti ovlastili da prodaju oduzete i opljačkane umjetnine kako bi se domogli stabilnih stranih valuta.
I dok je brojne slike prodao, dobar dio zadržao je za sebe. Vjerovalo se da je većina umjetnina izgubljena ili uništena, no pojavila se tijekom rutinske porezne inspekcije u Gurlittovom stanu u veljači 2012. Trenutno se nalaze na tajnoj lokaciji.

Njemačke vlasti provode istragu tvrdeći kako žele spriječiti pojavu lažnih vlasnika blaga, među kojima su slike Picassa, Matissea, Chagalla, Renoira i Delacroixa.
Židovske obitelji i muzeji, koji tvrde da su slike prije više od 60 godina otete iz njihovih kolekcija, kritizirali su činjenicu da je bio potreban njemački tjednik Focus da bi se napravilo to spektakularno otkriće ovoga mjeseca.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.