Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
23. siječnja 2020.
Razbijanje struktura

'Nije dovoljno samo se ispričati': Irski nadbiskup traži od pape da otvoreno progovori o pedofiliji u Crkvi

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 20. kolovoz 2018. u 7:22 2018-08-20T07:22:00+02:00

Ogroman je broj seksualnih žrtava katoličkog svećenstva, rekao je Martin koji smatra da papa mora »ponizno« i otvoreno govoriti o prošlosti, ali i o budućnosti Crkve.
Papa Franjo stiže u Dublin 25. kolovoza na Međunarodni susret obitelj, koji se održava svake tri godine, s ciljem osnaživanja katoličkih obitelji diljem svijeta

Irski nadbiskup Diarmuid Martin pozvao je u nedjelju papu Franju da, tijekom posjeta Irskoj ovoga tjedna, iskreno i otvoreno govori o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi i strukturama unutar Crkve koje ga godinama zataškavaju.

»Nije dovoljno samo se ispričati. Strukture koje dopuštaju ili olakšavaju zlostavljanje moraju biti razbijene zauvijek«, istaknuo je nadbiskup Martin u svojoj nedjeljnoj propovijedi u katedrali u Dublinu.

Ogroman je broj seksualnih žrtava katoličkog svećenstva, rekao je Martin koji smatra da papa mora »ponizno« i otvoreno govoriti o prošlosti, ali i o budućnosti Crkve.
Papa Franjo stiže u Dublin 25. kolovoza na Međunarodni susret obitelj, koji se održava svake tri godine, s ciljem osnaživanja katoličkih obitelji diljem svijeta.

Očekuje se da njegov posjet neće izazvati onolike gužve i interes kakav je pratio posjet Ivana Pavla II. 1979. koji je privukao dva milijuna Iraca.

Vatikan je u četvrtak izrazio »sram i žalost« nakon objave izvješća o istrazi tužiteljstva u Pennsylvaniji, po kojemu je da oko 300 svećenika spolno zlostavljao maloljetnike u zadnjih 70 godina u toj američkoj saveznoj državi.

Za Katoličku crkvu već se dugo sugerira u javnosti da je propustila kazniti pedofile u svojim redovima te da je svjesno prikrivala zlostavljanja.

Papa Franjo obećao je »nultu toleranciju« u borbi protiv seksualnog zlostavljanja katoličkog klera kojega prate nedavni skandali u Čileu, Australiji i SAD-u.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.