Mattisova najava

‘Nije dovoljna nazočnost, moramo imati prevlast’: Amerikanci osnivaju vojno zapovjedništvo za – svemir

Hina

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Ovaj tjedan Pentagon treba u Kongresu podastrijeti prijedloge radi izvršavanja Trumpove naredbe a po dokumentu u koji je specijalizirana mrežna stranica Defense One imala uvid, vojni dužnosnici predlažu osnivanje jedinstvenog zapovjedništva za svemir



Američki ministar obrane Jim Mattis izjavio je u utorak da je »bezuvjetno« za osnivanje novog vojnog zapovjedništva za svemir, ali nije predložio stvaranje svemirski snaga poput Donalda Trumpa. 


»Svemiru moramo pristupiti kao borbenoj zoni u razvoju i sigurno je da je vojno zapovjedništvo među stvarima koje možemo uvesti«, rekao je čelnik Pentagona novinarima.


Američki predsjednik je u svibnju naredio osnivanje svemirskih snaga kao šestog roda oružanih snaga, uz kopnenu vojsku, zračne snage, mornaricu, korpus mornaričkog pješaštva i obalnu stražu.




»Da bismo obranili Ameriku nije dovoljna puka nazočnost u svemiru, moramo imati prevlast u svemiru, dodao je.


Svemir je trenutačno u nadležnosti američkih zračnih snaga.


Ovaj tjedan Pentagon treba u Kongresu podastrijeti prijedloge radi izvršavanja Trumpove naredbe a po dokumentu u koji je specijalizirana mrežna stranica Defense One imala uvid, vojni dužnosnici predlažu osnivanje jedinstvenog zapovjedništva za svemir.


Mattis je rekao da je Pentagon »u svemu suglasan« s Bijelom kućom, napose s potpredsjednikom Mikeom Penceom koji je u Bijeloj kući zadužen za to pitanje.»Radimo na tome«, dodao je. »A kada je riječ o tome kako će ta organizacija izgledati, mogu vam reći da će odgovarati svrsi, još nemam odgovor na sva pitanja«.Rusija koja posjeduje svemirske snage, u nadležnosti zračnih snaga, izrazila je zabrinutost zbog Trumpovih izjava o američkoj »prevlasti« u svemiru.

SAD je potpisnik Ugovora o vanjskom svemiru iz 1967. koji zabranjuje postavljanje oružja za masovno uništenje u svemiru i samo dopušta korištenje Mjeseca i drugih nebeskih tijela u miroljubive svrhe.