Forbesova lista

Neznatno manje milijardera u svijetu, Gates na prvom mjestu

Hina

Reuters

Reuters

Utemeljitelj španjolskog trgovačkog lanca Zare, Amacio Ortega zauzeo je drugo mjesto sa 67 mlijarda dolara u odnosu na 64,5 prošle godine, američki poslovni čovjek Warren Buffett na trećem je mjestu sa 60,8 milijarda dolara, što je za 11,9 manje nego u protekloj godini

NEW YORK Broj milijardera u svijetu ove je godine, prvi put od 2009., neznatno manji, jednako kao i njihovo bogatstvo, a najbogatiji čovjek na svijetu i dalje je Amerikanac Bill Gates, objavio je časopis Forbes. Tijekom 2016. u svijetu je pobrojano 1810 milijardera, što je 16 manje nego prije godinu dana. Ukupno bogatstvo kojim raspolažu smanjilo se za 570 milijarda dolara i sada ta svota iznosi 6489 milijarda dolara, piše Forbes te dodaje da se prvi put od 2010. smanjilo i prosječno bogatstvo milijardera. Ove godine iznosi 3,6 milijarda dolara, što je za 300 milijuna manje nego prošle godine.

Časopis objašnjava da je preraspodjela bogatstva u svijetu posljedica nestabilnosti na burzi, smanjenja cijena nafte i vrlo snažnog dolara. To je vidljivo i u vrhu popisa najbogatijih ljudi u svijetu. Na njoj su samo dva od 20 imena koja su ondje bila prošle godine.


Bill Gates, suosnivač Microsofta treću je godinu zaredom prvi na popisu, a sedamnaesti je put na popisu u posljednje 22 godine. Težak je 75 milijarda dolara. U odnosu na prošlu godinu bogatstvo mu je manje za 4,2 milijarde.


Utemeljitelj španjolskog trgovačkog lanca Zare, Amacio Ortega zauzeo je drugo mjesto sa 67 mlijarda dolara u odnosu na 64,5 prošle godine, američki poslovni čovjek Warren Buffett na trećem je mjestu sa 60,8 milijarda dolara, što je za 11,9 manje nego u protekloj godini.




Meksikanac Carlos Slim koji drži monopol na telekomunikacije u Meksiku pao je s drugoga na četvrto mjesto, izgubivši 27,1 milijardu dolara od prošle godine, pa sada raspolaže s 50 milijarda dolara u odnosu na 77,1 milijardu koliko je posjedovao prošle godine. S trećinom izgubljenog kapitala najveći je gubitnik s popisa.


Bogatstvo tridesetjednogodišnjeg utemeljitelja Facebooka Marka Zuckerberga ove je godine poraslo za 11,2 miljarda dolara i sad iznosi 44,6 milijarda. Sa 16. mjesta prošle godine, ove je godine »skočio« na šesto mjesto popisa najbogatijih u svijetu. Bolju je godinu imao i Jeff Bezos, vlasnik Amazona, koji se s petnaestog mjesta ove godine uvrstio na peto s bogatstvom od 45,2 milijarde dolara.


Donald Trump je na 324. mjestu popisa s 4,5 milijarde dolara, a najmlađa osoba na popisu svjetskih milijardera je norveška nasljednica, devetnaestogodišnja Alexandra Andresen koja s 1,2 milijarde dolara sa sestrom Katarinom, drugom najmlađom na popisu, dijeli 1476 mjesto na popisu bogatuna.


Ukupno 66 milijardera mlađe je od 40 godina, a na popisu je 190 žena u odnosu na 197 prošle godine. Najbogatija žena na svijetu je Francuskinja Liliane Bettencourt, vlasnica L’Oreala. Prošle je godine njezino bogatstvo procijenjeno na 40,1 milijardu dolara, a ove je godine na jedanaestom mjestu s bogatstvom od 36,1 milijarde.


Najviše je milijardera u Sjedinjenim Državama – 540, potom u kontinentalnoj Kini – 251, u Njemačkoj ih je 120, u Indiji 84, Rusiji 77, što je jedanaest manje nego prošle godine, u Hong Kongu 69, Velikoj Britaniji 50, u Italiji 43, Francuskoj 39, Kanadi 33, Švicarskoj 32, Brazilu 23. Ove je godine na popisu 198 novih milijarderskih imena, a imena 221 prošlogodišnjih ondje se više ne nalaze. Najviše novih milijardera ove je godine zabilježeno u Kini, njih 70.