Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. studenoga 2019.
Olujno nevrijeme s tučom u BiH

Neviđene štete zbog nevremena u Ljubuškom i Čitluku

Foto web
Foto web
Autor:
Objavljeno: 9. lipanj 2011. u 18:35 2011-06-09T18:35:00+02:00

Gotovo je u cijelosti uništen urod na plantažama vinove loze te povrtlarskim kulturama rajčica, krastavaca, paprika i drugih povrtlarskih kultura u općinama Ljubuški i Čitluk

MOSTAR Olujno nevrijeme, praćeno tučom, koje je u srijedu navečer pogodilo općine Ljubuški i Čitluk u Bosni i Hercegovini gotovo je u cijelosti uništio ovogodišnji urod na plantažama vinove loze te povrtlarskim kulturama rajčica, krastavaca, paprika i drugih povrtlarskih kultura u zapadnim dijelovima tih općina.

Federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović pozvao je u četvrtak vlasti u općinama Ljubuškom i Čitluku da proglase stanje elementarne nepogode nakon što se uvjerio u razmjere šteta na vinogradima i poljoprivrednim kulturama.

I načelnici općina Ljubuškog Nevenko Barbarić i Čitluka Ivo Jerkić obišli su jutros nevremenom pogođena naselja.

Najveće štete u Ljubuškog pretrpjele su poljoprivredne kulture u mjestima Teskera, Hardomilje, Humac te uže gradsko područje kao i Predgrađe.

Prema navodima iz tamošnje Civilne zaštite ovako nevrijeme ne pamte ni najstariji stanovnici, a najviše štete je nanijelo vinogradima i drugim poljoprivrednim kulturama gdje su štete od 70 do 100 posto. U Čitluku su najviše nastradali vinogradi.

Štete se procjenjuju na više milijuna maraka. Pomoć ljubuškim i čitlučkim poljoprivrednicima najavile su općine i lokalne vlasti u zapadnoj Hercegovini i Federacija BiH.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.