Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1
Sutra: 21° 21° 1
23. listopada 2019.
Izrael

Netanyahu osudio Khashoggijevo ubojstvo, ali brani stabilnost Saudijske Arabije

Benjamin Netanyahu / Reuters
Benjamin Netanyahu / Reuters
Autor:
Objavljeno: 2. studeni 2018. u 22:21 2018-11-02T22:21:15+01:00

"Ono što se dogodilo u konzulatu u Istanbulu je užasno i time se treba pozabaviti", rekao je Netanyahu na tiskovnoj konferenciji u Varni, u Bugarskoj. "No (...) jako je važno za svijet i za regiju da Saudijska Arabija bude stabilna. Mislim da moramo pronaći način kako postići ta dva cilja", dodao je Netanyahu

VARNA Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao je u petak ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu "užasnim", istaknuvši ipak važnost stabilnosti Saudijske Arabije za Bliski istok i "za svijet".

"Ono što se dogodilo u konzulatu u Istanbulu je užasno i time se treba pozabaviti", rekao je Netanyahu na tiskovnoj konferenciji u Varni, u Bugarskoj.

"No (...) jako je važno za svijet i za regiju da Saudijska Arabija bude stabilna. Mislim da moramo pronaći način kako postići ta dva cilja", dodao je Netanyahu očitujući se prvi put o slučaju Khashoggi koji je potaknuo međunarodnu osudu.

Rijad je pod pritiskom i njegov je diplomatski položaj oslabljen pošto je iznio nekoliko inačica o nestanku saudijskog novinara koji je kritizirao režim i početkom listopada je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Izrael i Saudijska Arabija nemaju diplomatske veze zbog izraelske okupacije palestinskih teritorija, ali su se one, misle mnogi promatrači, u zadnje vrijeme popravile jer te dvije zemlje imaju Iran za zajedničkog neprijatelja.

Izrael smatra Iran najvećom prijetnjom svojoj sigurnosti, ne vjeruje da je njegov nuklearni program miroljubiv i zabrinut je zbog njegova regionalnog širenja i vojnog upletanja u susjednoj Siriji.

Saudijska sunitska monarhija i šijitski Iran se već desetljećima spore oko regionalnog vodstva i protivnici su u svim krizama.

Washington pak ne štedi napore kako bi zbližio Saudijsku Arabiju i Izrael kojima je Iran zajednički neprijatelj.

Odmah nakon Netanyahuovih izjava Bahrein, susjed i blizak saveznik Saudijske Arabije koji nema diplomatske odnose s Izraelom, rekao je da je stajalište izraelskog premijera "jasno".

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.