Izraelsko-hrvatski odnosi

Netanyahu nas je pomilovao po glavi: Prodaja F-16 osnažit će veze s Hrvatskom

Hina

Internetski portal "Israel Defence" prenosi ocjenu izraelskog ministarstva obrane koji je potpisivanje sporazuma nazvao "važnom prekretnicom u jačanju bilateralnih odnosa (...) i strateške suradnje između dvije zemlje".



ZAGREB/JERUZALEM – Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ocijenio je da sporazum s Hrvatskom o prodaji 12 polovnih i dorađenih borbenih zrakoplova F-16 u vrijednosti 2,9 milijardi kuna (500 milijuna američkih dolara) pokazuje snagu izraelske vojne industrije i jačanje postojećih odnosa Izraela i Hrvatske u više područja, prenose u petak izraelski mediji.


Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak jednoglasno odlučila kupiti 12 zrakoplova F-16 C/D Barak, koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna.


Ponuda obuhvaća i nazočnost instruktora ponuditelja u Hrvatskoj radi pomoći u održavanju i osposobljavanju osoblja, također po načelu “obuka obučavatelja“ te transport dijelova i opreme prema definiranom rasporedu. Predloženi koncept za potporu i održivost aviona F-16 podrazumijeva, uz ugovornu logističku potporu u Hrvatskoj, i inženjersku potporu u Izraelu.




“Izraelska vojna idustrija još jednom je dokazala da je najbolja na svijetu. Ovaj sporazum će osnažiti već postojeće odnose između Izraela i Hrvatske na području sigurnosti, obrane i gospodarstva”, kazao je Netanyahu čije riječi prenosi dnevni list Haaretz.


Prema njegovim riječima, taj će sporazum također “ojačati izraelske zračne snage i izraelsku sigurnost općenito”.


Internetski portal “Israel Defence” prenosi ocjenu izraelskog ministarstva obrane koji je potpisivanje sporazuma nazvao “važnom prekretnicom u jačanju bilateralnih odnosa (…) i strateške suradnje između dvije zemlje”.


Mediji prenose i riječi hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića koji je potpisivanje sporazuma nazvao “povijesnim danom za hrvatsko ratno zrakoplovstvo i ulaganjem u sigurnost zemlje”.


Navode i riječi premijera Andreja Plenkovića da je Vijeće za obranu donijelo “odgovornu odluku koja će zadovoljiti potrebe hrvatskih zračnih snaga u narednih 30 godina”.


“Jerusalem Online” podsjeća da su o tom sporazumu Plenković i Netanyahu prvi puta razgovarali na margini Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu u siječnju.


Mediji također ističu da je Hrvatska dala prednost Izraelu ispred “drugoplasirane” Švedske koja je nudila eskadrilu Gripena te da je Hrvatska, članica NATO-a, u “mini utrci u naoružanju s ruskom saveznicom Srbijom koja je nedavno nabavila šest polovnih ruskih borbenih zrakoplova MiG-29”.