Marš i kontramarš

Neofašisti marširali Trstom: Na čelu povorke i zastava Rijeke, i to s jednoglavim orlom

Marinko Glavan

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Iako je tajnik stranke CasaPound Simone DiStefano prije marša poručivao kako se ne radi o političkom skupu, već o odavanju počasti talijanskim vojnicima poginulim u Prvom svjetskom ratu, isticanje zastava Rijeke, Istre i Dalmacije pokazalo je da DiStefano i njegovi istomišljenici, osim ultradesnih stavova i simpatija prema fašističkom talijanskom režimu, očito gaje i teritorijane pretenzije prema Hrvatskoj i Sloveniji



Zastave Istre, Rijeke, i to s jednoglavim orlom, te Dalmacije zavijorile su se u prvom redu marša talijanskih neofašista, održanog u Trstu, u organizaciji ultradesne talijanske političke stranke CasaPound, na kojemu je sudjelovalo oko dvije tisuće ljudi pristiglih autobusima iz raznih krajeva Italije. 



Na drugoj strani grada, na Trgu Campo San Giacomo, okupilo se, prema procjenama vlasti, više od tri tisuće antifašista, uglavnom domaćih, ali i onih iz Slovenije i Italije, koji su krenuli u kontramarš, s porukom – Oslobodimo se svih fašizama. Grad je bio u totalnoj blokadi, policijskim barikadama doslovce podijeljen na dva dijela, kako se sudionici dviju kolona ne bi susreli, što je uvelike otežavalo svakodnevni život i prometovanje stanovnicima Trsta. Velik dio trgovina i ugostiteljskih objekata u centru je bio zatvoren, a na ulicama kojima nisu prolazile kolone, bila je uglavnom tek šačica ljudi.  



Iako je tajnik stranke CasaPound Simone DiStefano prije marša poručivao kako se ne radi o političkom skupu, već o odavanju počasti talijanskim vojnicima poginulim u Prvom svjetskom ratu, kao i obilježavanju stogodišnjice od pobjede Italije u tom ratu, sama ikonografija skupa, kao i isticanje spomenutih triju zastava pokazala je da DiStefano i njegovi istomišljenici, osim ultradesnih stavova i simpatija prema fašističkom talijanskom režimu, očito gaje i teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj i Sloveniji.Sudionici i organizatori kontramarša, udruga Antifašistički i antirasistički Trst, koju su podržali brojni građani, intelektualci, političari i sindikati, jasno su pokazali što misle o DiStefanovoj stranci i njihovom maršu. 





– Na cesti smo, jer su nas na to natjerali. Trst danas fašistima kaže veliko – ne. U 21. stoljeću, stoljeću znanosti i velikih izuma, fašizam i rasizam, nažalost još postoje. Nevjerojatno je da organizacije poput CasaPunda i dalje opstaju, ali mi im jasno i glasno kažemo – ne. Ne želimo fašizam, ne želimo rat. Želimo mir, jer rat nikad nije donio ništa osim uništenja i mržnje – poručio je jedan od govornika s mobilne pozornice koja se kretala ispred povorke antifašista, a slično su razmišljali i sudionici povorke. 



REPORTAŽU SA SKUPA U TRSTU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NOVOG LISTA, U NEDJELJU, 4. LISTOPADA 2018.