Strašno

Nemilosrdni rat meksičkih kartela: Samo zadnjih godina nađeno preko tri tisuće jama s truplima ubijenih

Hina

Reuters

Reuters

U 13 godina je u nasiljima povezanim s drogom poginulo više od 250.000 osoba u Meksiku. Stručnjaci drže da je mobilizacijom vojske izazvano cijepanje kartela na manje i nasilnije ćelije



Od kada je meksička vlada 2006. godine pokrenula vojnu ofenzivu protiv kartela, pronađeno je više od 3000 jama s oko 5000 trupala, objavile su vlasti u petak u izvješću.


U 13 godina je u nasiljima povezanim s drogom poginulo više od 250.000 osoba u Meksiku. Stručnjaci drže da je mobilizacijom vojske izazvano cijepanje kartela na manje i nasilnije ćelije.


»Prvi puta savezna vlada priznaje postojanje tolikog broja jama«, izjavila je Karla Quintana, nacionalna izaslanica zadužena za potragu za nestalima, koja je predala to izvješće prigodom međunarodnog dana žrtava nasilnih nestanaka.




Nacionalno povjerenstvo za potrage, kojem je zadatak pronaći 40.000 osoba nestalih u Meksiku, objavilo je da je pronašlo 3024 jama s 4974 trupala. To se izvješće smatra povijesnim jer su prvi puta od 2006. vlasti predale globalan uvid u tu osjetljivu temu.


Dok su se iznosili te podaci u predsjedničkoj palači, obitelji nestalih i organizacije za ljudska prava su prosvjedovali ispred palače.


»Gdje su naša djeca«, pisalo je na transparentima uz velike fotografije nestalih.


Nakon stupanja na funkciju novog meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora 1. prosinca, pronađeno je 522 jama s najmanje 671 truplom do 14. kolovoza.


Samo 200 trupala je bilo moguće identificirati i 116 je predano obiteljima, prema podacima Povjerenstva.


U meksičkim mrtvačnicama nalazi se oko 26.000 trupala.