Čeka se dogovor

Nema suglasnosti između Merkel i Macrona u pogledu izbora novog predsjednika EK

Hina

Emmanuel Macron i Angela Merkel / Foto: REUTERS

Emmanuel Macron i Angela Merkel / Foto: REUTERS



Njemačka kancelarka Angela Merkel podržala je u utorak u Bruxellesu koncept »spitzenkandidata« za izbor predsjednik Europske komisije i Manfreda Webera, koji se natjecao kao vodeći kandidat Europske pučke stranke, dok francuski predsjednik Emmanuel Macron poručuje da ne želi Webera.


»Kao savezna kancelarka velike njemačke koalicije mogu reći da svi partneri u koaliciji podržavaju model spitzenkandidata. Ja podržavam Manfreda Webera, iako ne i svi partneri u koaliciji«, rekla je Merkel po dolasku na neformalni summit EU-a, na kojem čelnici zemalja članica započinju razgovore o imenovanju novog predsjednika Europske komisije.Stranka kancelarke Merkel, Kršćansko-demokratska unija u koaliciji je s njemačkim socijaldemokratima, koji također podržavaju model spitzenkandidata, ali ne i Webera, nego kandidata europskih socijalista Fransa Timmermansa.

Merkel je najavila da će na neformalnoj radnoj večeri apelirati na svoje kolege da se dogovore oko imena kandidata za budućeg predsjednika Komisije prije prve sjednice novog saziva Europskog parlamenta.


Dodala je da do sljedećeg redovitog summita EU-a 20. i 21. lipnja, kada bi Europsko vijeće trebalo predložiti kandidata za predsjednika Komisije, ima još dosta vremena.»Danas ćemo imati prvu razmjenu mišljenja gdje ću ja kao članica EPP-a naravno podržati Manfreda Webera. Međutim, trebamo pažljivo raspravljati između sebe, znajući da imamo pred sobom konstruktivnu zadaću. Tako možemo pridonijeti sposobnosti EU-a da funkcionira«, rekla je Merkel.

S druge strane, francuski predsjednik Macron rekao je da se na radnoj večeri treba razgovarati o prioritetima, a ne o imenima, ali je ipak spomenuo dansku liberalku Margrethe Vestager, francuskog pučanina Michela Barniera i nizozemskog socijalista Timmermansa.




Macron je u svojoj izjavi po dolasku u zgradu Europskog vijeća inzistirao na činjenica da stranke desnog i lijevog centra, EPP i socijaldemokrati, prvi put u povijesti Eurposkog parlamenta nemaju natpolovičnu većinu.


»Prvi put od kada postoji Europski parlament, te dvije stranke nemaju većinu. Stoga je potrebno izgraditi nešto drugo, novi projekt koji bi odgovarao onome što su europski građani izabrali. U tom kontektsu, nova centristička skupina koju upravo stvaramo imat će važnu ulogu i odgovornost«, rekao je Macron.


Zastupnici izabrani na Macronovoj listi, njih 21, znatno su pojačali zastupnički klub europskih liberala, koji su treća stranka po snazi u Europskom parlamentu sa 109 zastupnika.Prije početka neformalne večere, čelnici zemalja članica održavaju niz bilateralnih sastanaka.

Macron će razgovarati s kancelarkom Merkel i s čelnicima četiriju zemalja Višegradske skupine.


U utorak ujutro u Europskom parlamentu sastali su se čelnici političkih skupina. Većina se suglasila oko podrške konceptu »spitzenkandidta«, ali ne i liberali.


Vodeći kandidat EPP-a Manfred Weber izjavio je nakon sastanka u Europskom parlamentu da je njegova stranka spremna na kompromise u pogledu imenovanja predsjednika Komisije.


»EPP je spreman na sve potrebne kompromise«, rekao je Weber.