Zastarjela kazna

Nehumana kazna: Britanac uhvaćen u Singapuru mora odslužiti 20 godina u zatvoru i bolne udarce štapom

P. N.

Photo: Reuters/Instagram

Photo: Reuters/Instagram

Rodom Britanac, Yuean, osuđen je na 20 godina u jednom od najstrožih azijskih zatvora te na 24 udarca štapom po golom tijelu zbog prodaje kristalnog metha i kanabisa.



Ye Ming Yuean (29) dao je intervju za Daily Mail u kojem je izrazio svoje strahove zbog onoga što ga čeka. “Naravno da sam preplašen. Čuo sam mnogo horor priča od drugih zatvorenika koji su pretrpjeli udarce štapom. Imaju ožiljke od udaraca, štapove znaju zamijeniti tijekom procesa, jer se slome, a zamjenjuju ih i nakon par udaraca, da svaki udarac ima jednak intezitet kao onaj prvi.”, prenosi Sun. Yuean izjavljuje da radi na vježbama disanja kako bi se bolje nosio s boli i nada se da se neće onesvijestiti, jer se u tom slučaju, nastavak ove strašna kazna odgađa.


Njegova je kazna natjerala Jeremy Hunt iz Ministarstva vanjskih poslova, na intervenciju i izjavu da se snažno protive ovakvoj kazni. Yuean je pisao zamolbu singapurskom predsjetniku da mu smanji zatvorsku kaznu, ali i udarce štapom. No, Singapur ne popušta, zahvaljujući nultoj toleranciji koju imaju prema zločinima vezanim uz drogu.


Yuean se nalazi u brutalnom zatvoru Changi od prošle veljače, nakon što je u kolovozu 2016. uhićen za dilanje drogom. Spava na prostirci načinjenoj od bambusa, na betonskom podu. Ćeliju koja nema prozore, 22 sata dnevno dijeli s još tri zatvorenika. Dozvoljeni su mu posjeti od strane obitelji i to dva puta mjesečno u trajanju od dvadeset minuta. Tijekom posjeta, gledaju se preko stakla. Nije mu dozvoljeno dotaknuti posjetitelje, a s njima razgovara putem telefona. Njegovom je ocu odbijena viza za posjet u Singapur, ali moli za manju kaznu. “Moj je sin kriminalac. On to zna. Zna da mora odslužiti kasnu. Ali problem je upravo ta kazna, koja je pretjerena.”, izjavio je njegov otac za Mail. Tvrdi da je njegov sin prodavao drogu sedmorici bogatih prijatelja koji su ga i upoznali sa svijetom droge, pića i kocke. Dodaje da je njegov sin surađivao s policijom i dao ime dobavljača droge. 




Otac navodi i da su britanska vlada i visoko vijeće, puni podrške u ovim trenucima te da su mu poslali čestitku i poklon uoči Božića. No, u međuvremeno se doznao i jedan podatak koji nikako ne ide na ruku Yueanu. Naime, 2007. je, tada tinejdžer, Yuean pobjegao u Singapur jer ga je lovio Scotland Yard zbog navodnog krivotvorenja vozačkih dozvola. Tada sedamnaestogodišnjak, Yuean je navodno prodavao lažne osobne iskaznice maloljetnim učenicima u privatnoj školi koju je pohađao. Tada je pobjegao u Singapur, da bi radio za ujaka koji posjeduje noćni klub. Izjavio je da je u mladosti upao u loše društvo koje ga je navelo na krivi put. Jeremy Hunt, raspravila je slučaj sa singapurskim ministrom vanjskim poslova, Vivian Baakrishnan prošli tjedan. Glasnogovornik Visokog vijeća u Singapuru, za Mail je izjavio da Singapur koristi najstrože kazne da bi zaštitio dobrobit javnosti te “podignuo djecu u sigurnoj oazi”.