Tužan kraj borbe za život

Neće doživjeti svoj prvi rođendan: Završila pravna bitka za bolesnog dječačića Charlieja Garda

Hina

Reuters

Reuters



Roditelji smrtno bolesng dječačića Charlieja Garda prekinuli su u ponedjeljak pravnu bitku da ga se prebaci na liječenje u SAD, pa će jedanaestomjesečna beba ostati u londonskoj bolnici i ondje vjerojatno umrijeti.


Njegov otac Chris Gard rekao je da je zbog vremena utrošenog na pravne i borbe s liječnicima njegov sin lišen mogućnosti da ga se podvrgne eksperimentalnom liječenju u SAD-u kojim mu se mogao produljiti život.


»To znači da moj preslatki, predivni, nevini dječak neće doživjeti svoj prvi rođendan 4. kolovoza«, rekao je Gard novinarima.»Pustiti našem malog Chariea da ode…to je najteža stvar koju ćemo ikada morati učiniti«, dodao je on u suzama pred londonskim sudom nakon što je odvjetnik objavio da su roditelji odustali od pravne borbe za svoje dijete. »Da je Charlie ranije podvrgnut eksperimentalnom liječenju imao bi priliku postati normalan i zdrav dječak«, istaknuo je Gard.Charliejevi roditelji rekli su da su odluku donijeli nakon što su američki liječnici kazali kako je »sada prekasno da se dječak podvrgne eksperimentalnom liječenju.«

Američki neurolog dr. Michio Hirano je rekao da eksperimantalna terapija ne bi djelovala nakon što je proučio prošlotjedni nalaz magnetske rezonancije.




Pred sudom su se okupili gnjevni građani koji su tražili da se dopusti odlazak Charliea na liječenje u SAD. Izvikivali su: »Pravda za Charlieja«, »Suče, sramite se« i »Imao je šansku dok mu je vi niste oduzeli«.


Odvjetnica koja predstavlja bolnicu GOSH (Great Ormond Street Hospital), Katie Gollop, u kojoj se Charlie liječi od listopada kazala je da osoblje duboko suosjeća s »Charliejem, njegovom majkom i ocem«, a sudac Justice Francise je rekao kako nitko ne može razumjeti agoniju roditelja koji su napravili sve što su mogli.


Izvijestio je i da će dječak biti premješten na odjel za palijativnu skrb kako bi mu se omogućilo da ondje dostojanstveno napusti ovaj svijet.Charlie Gard, jedanaestmjesečni dječačić, zatekao se u središtu pravne bitke između svojih roditelja, koji su ga željeli liječiti u Americi, i stručnjaka u bolnici u Londonu koji su zaključili da je terapija o kojoj je riječ eksperimentalna i da mu neće pomoći.Dječaku je dijagnosticiran poremećaj mitohondrijske DNK koja uzurokuje progresivno slabljenje mišića i oštećenja mozga. Riječ je o iznimno rijetkoj genetskoj bolesti za koju nema lijeka, no u tijeku je nekoliko eksperimentalnih terapija.Iako su Charliejevi roditelji prikupili su 1,3 milijuna funta donacija za njegovo liječenje u Sjedinjenim Državama, britanski Vrhovni sud je ranije presudio da bi mu liječenje u Americi samo produljilo patnje bez realne nade da bi mu se moglo pomoći. Pojedinosti o terapiji o kojoj je riječ nisu poznate. Roditelji su se obratili i Europskom sudu za ljudska prava, no sud je 27. lipnja, nakon njihove žalbe, donio konačnu odluku po kojoj sina ne mogu odvesti u Sjedinjene Države na liječenje.I papa Franjo je poručio da prati slučaj i da se moli za dječačića, a pomoć je ponudio i američki predsjednik Donald Trump.