Napad hladnim oružjem

Nasumce počeo ubadati kupce: U trgovačkom centru u Hamburgu ubijena jedna osoba, napadač uzvikivao: ‘Alah je velik!’

Hina

Reuters

Reuters

Do napada je došlo u jednom samoposluživanju u hamburškoj četvrti Barmbek, nakon čega su na ulice izišli pripadnici antiterorističkih postrojbi hamburške policije. Napadača, koji je, kako svjedoče prolaznici, djelovao »potpuno nekoordinirano«, savladali su prolaznici i predali policiji



BERLIN/HAMBURG Napadač, koji je u petak poslijepodne nožem napao i usmrtio jednu te ozlijedio četiri osobe u jednom supermarketu u Hamburgu, uzvikivao je prilikom napada »Alah(Bog) je velik« (»Allahu akbar«), prenose njemački mediji pozivajući se na izjave svjedoka.


»Podigao je nož u zrak i dva puta jasno uzviknuo ‘Alahu akbar’ «, rekao je jedan svjedok agenciji dpa. Slično je ostalim medijima potvrdilo i nekoliko drugih svjedoka.


Policija, koja je odmah nakon napada uhitila napadača, zasad nije htjela potvrditi napise o islamističkoj pozadini ovog napada.




»Istraga se trenutno vodi u svim smjerovima«, priopćila je policija.


Do napada je došlo u jednom samoposluživanju u hamburškoj četvrti Barmbek, nakon čega su na ulice izišli pripadnici antiterorističkih postrojbi hamburške policije.


Napadača, koji je, kako svjedoče prolaznici, djelovao »potpuno nekoordinirano«, savladali su prolaznici i predali policiji.


Prvotne glasine kako se radi o dva napadača nisu se potvrdile.


Napad se dogodio u lancu supermarketa Edeka, u ulici punoj trgovina, u popularnoj četvrti na sjeveroistoku grada.


Ulice su ubrzo bile pune policijskih vozila, u blizinu je stigao i helikopter, a u supermarket su upale brojne snage reda. »Bio je to velik šok«, kazao je novinarima Omar, prodavač u kiosku u sklopu supermarketa.


Unatoč tome što motiv napada još nije službeno utvrđen, do napada dolazi u ozračju napetosti u Njemačkoj, u kojoj su vlasti na oprezu zbog islamističke prijetnje, pogotovo nakon što je u napadu kamionom na pješačku zonu u Berlinu u prosincu 2016. ubijeno 12 ljudi, a odgovornost za napad je preuzela Islamska država. To je bio najsmrtonosniji teroristički napad na njemačkom tlu.


Njemačke službe sigurnosti procjenjuju da u Njemačkoj boravi oko 10.000 radikalnih islamista, od čega se procjenjuje da bi njih 1.600 moglo biti sklono pribjegavanju nasilju.