Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4n
Sutra: 10° 10° 4n
10. prosinca 2019.
Saudijska Arabija, UAE, Egipat, Bahrein

Nastavlja se pritisak na Katar: Odbili su naše zahtjeve. Dakle - podržavaju terorizam

foto: wikipedia
foto: wikipedia
Autor:
Objavljeno: 7. srpanj 2017. u 7:35 2017-07-07T07:35:00+02:00

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein objavili su zajedničko priopćenje u kojem stoji da njihov popis od 13 zahtjeva više ne vrijedi, te su obećale nove političke, gospodarske i pravne korake protiv Katara.

KAIRO – Četiri arapske zemlje koje bojkotiraju Katar priopćile su u četvrtak kasno navečer da je odbijanje te države da riješi diplomatsku krizu u Zaljevu dokaz njezine povezanosti s terorističkim skupinama i najavile su nove sankcije.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein objavili su zajedničko priopćenje u kojem stoji da njihov popis od 13 zahtjeva više ne vrijedi, te su obećale nove političke, gospodarske i pravne korake protiv Katara.

Vlada Katara sabotira diplomatske napore da riješimo krizu, navode predstavnici četvorke i ocjenjuju kako odbijanjem da ispuni zahtjeve svojih susjeda Katar »Pokazuje da kani nastaviti svoju politiku, a ona destabilizira regionalnu sigurnost«.

Ističu da će nove mjere biti uperene protiv katarske vlade, ali ne i protiv naroda.

U tekstu se ne navodi koje su to nove mjere.

Ministri vanjskih poslova četiriju zemalja sastali su se u Kairu dan uoči isteka roka Kataru da ispuni njihove zahtjeve i osudili su »negativan« odgovor Katara.

Početkom lipnja te su četiri zemlje prekinule diplomatske i prometne veze s Katarom i optužuju ga da podupire terorizam zajedno sa svojim saveznikom Iranom.

Zatim su Kataru poslale službeno pismo s 13 zahtjeva, tražeći među ostalim da prestane podržavati Muslimansko bratstvo, da zatvori televizijsku postaju Al-Jazeeru i smanji suradnju s Teheranom.

Doha te optužbe odbacuje.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u srijedu na donošenje rezolucije o katarskoj diplomatskoj krizi u telefonskom razgovoru s egipatskim predsjednikom Fatahom al Sisijem. Ponovio je potrebu da sve zemlje »zaustave financiranje terorista i da diskreditiraju ekstremističku ideologiju«, navodi u izjavi Bijela kuća.

Katarski ministar vanjskih poslova, šeik Mohamed ben Abderahman Al-Thani rekao je u utorak u Dohi da su zahtjevi arapskih susjeda »nerealni« i da se »ne odnose na terorizam nego da žele ukinuti slobodu izražavanja«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.