Regija na rubu novog rata

Nasilnička politika Saudijske Arabije: Ponizili Libanonskog premijera pa ga prisilili na ostavku

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

Izvori bliski Haririju kažu da ga Saudijci drže u kućnom pritvoru dok pokušavaju organizirati promjenu vodstva Haririjeva Pokreta za budućnost tako što će postaviti njegova starijeg brata Bahu na čelo. Dva brata u zategnutim su odnosima godinama.



BEJRUT – Od trenutka kad je zrakoplov Sada al-Haririja sletio u Saudijsku Arabiju u petak 3. studenoga čekalo ga je iznenađenje – nitko iz saudijske kraljevske obitelji ili dužnosnika te zemlje nije ga dočekao kao što je do tada bilo uobičajeno pri dolasku libanonskog premijera u posjet kralju Salmanu, kazali su visoki izvori bliski Haririju i visoki libanonski dužnosnici i sigurnosne službe s kojima je razgovarao Reuters.


Njegov je telefon zaplijenjen a sljedećeg dana prisiljen je na podnošenje ostavke na mjesto premijera u izjavi koju je prenosila televizijska stanica u saudijskom vlasništvu.


Taj je potez gurnuo Libanon na vrh sukoba koji preoblikuju Bliski istok a koji vode konzervativna sunitska kraljevina Saudijska Arabija i šijitski revolucionarni Iran.




Njihov rivalitet potpiruje sukobe u Iraku, Siriji i Jemenu, gdje podupiru suprotstavljene strane i sada prijeti destabilizacijom Libanona u kojemu su Saudijci dugo nastojali oslabiti Hezbolah koji uživa iransku potporu i koji predstavlja glavnu političku snagu u zemlji i dio je vladajuće koalicije.


Izvori bliski Haririju kažu kako je Saudijska Arabija zaključila da premijer – dugogodišnji saudijski saveznik i sin bivšeg premijera Rafika al-Haririja ubijenog 2005. – mora otići jer nije voljan suprotstaviti se Hezbolahu.


Rijad želi Baha Haririja


Razni libanonski izvori kažu kako se Rijad nada da će ga zamijeniti starijim bratom Bahom Haririjem na mjestu glavnog libanonskog sunitskog političara. Vjeruje se da je Baha u Saudijskoj Arabiji i članovi Haririjeve obitelji pozvani su da doputuju u tu zemlju kako bi mu izrazili lojalnost no to su odbili učiniti, kažu izvori.


»Kad je Haririjev zrakoplov sletio u Rijad odmah je shvatio da nešto nije u redu«, kazao je izvor. »Nitko ga nije dočekao«.


Saudijska Arabija odbacila je sugestije da je prisilila Haririja na ostavku i tvrdi da je slobodan čovjek. Saudijski dužnosnici nisu bili dostupni za komentare okolnosti njegova dolaska niti oduzimanja njegova telefona ili za tvrdnje da ga namjeravaju zamijeniti bratom.


Hariri od podnošenja ostavke nije davao izjave u javnosti i nema naznaka kad bi se mogao vratiti u Libanon.


Hariri je telefonskim pozivom 2. studenoga pozvan u kraljevinu na susret s kraljem Salmanom.


Hariri je planirao poslove po povratku u Libanon


Prije odlaska kazao je suradnicima kako će sljedeći ponedjeljak nastaviti razgovore a svojim glasnogovornicima rekao je da će se tijekom vikenda u Šarm el Šeiku susresti s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem na marginama Svjetskog foruma mladih.


Hariri je po slijetanju otišao u svoju kuću u Rijadu. Njegova obitelj obogatila se u Saudijskoj Arabiji i ima tamo nekretnine. Izvori bliski Haririju kažu da je libanonski vođa u subotu ujutro primio poziv dužnosnika saudijskog protokola koji ga je pozvao na susret s princom Muhamedom bin Salmanom.


Čekao je oko četiri sata prije nego što mu je predan govor kojim podnosi ostavku koji je trebao pročitati na televiziji, kazao je izvor.


»Od trenutka njegova dolaska Saudijci su iskazali nepoštovanje prema Haririju«, kazao je drugi libanonski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.


Hariri često odlazi u Saudijsku Arabiju. Tijekom posjeta nekoliko dana ranije princ Muhamed bin Salman dogovorio mu je susrete s visokim obavještajnim dužnosnicima i ministrom za zaljevska pitanja Tamer al-Sabhanom, ključni saudijskim čovjekom za Libanon.


Hariri se s toga puta u Bejrut vratio »zadovoljan i opušten«, kazali su izvori u njegovoj pratnji. Suradnicima je kazao kako je čuo »ohrabrujuće stvari« od princa uključujući obećanje da će se aktivirati saudijski paket pomoći libanonskoj vojsci.


Hariri u Rijadu otkrio svoja stajališta


Izvori bliski Haririju kazali su kako je libanonski premijer vjerovao da je uvjerio saudijske dužnosnike u potrebu održavanja ‘razumijevanja’ s Hezbolahom radi očuvanja libanonske stabilnosti.


Hezbollah raspolaže teško naoružanim snagama u dodatku na mjesta u parlamentu i vladi. Napori kojima se, uz potporu Saudijske Arabije, nastojala oslabiti ta grupa u Libanonu prije deset godina doveli su do sunitsko-šijitskih sukoba i Hezbolahova osvajanja Bejruta.


»Ono što se dogodilo na tim susretima, vjerujem, je da je Hariri otkrio svoja stajališta kako postupati s Hezbolahom u Libanonu a to je da bi suprotstavljanje destabiliziralo zemlju. Mislim da im se nije dopalo to što su čuli«, kazao je jedan izvor koji je bio upoznat sa sadržajem tih susreta.


Izvor je kazao kako je Hariri rekao Sabhanu da »nas ne smatra odgovornima za nešto što je izvan njegove kontrole ili izvan libanonske kontrole«. No Hariri je podcijenio saudijsko stajalište o Hezbolahu, rekao je izvor.


»Za Saudijce to je egzistencijalna bitka. To je ili crno ili bijelo. Mi smo u Libanonu naviknuti na sivo«, kazao je izvor. Sabhan nije bio dostupan za komentar.


Ostavka šokirala tim


Haririjeva ostavka šokirala je njegov tim. Libanonski predsjednik Michel Aoun, saveznik Hezbolaha, kazao je stranim veleposlanicima u Libanonu da je Saudijska Arabija otela Haririja, kazao je visoki libanonski dužnosnik. U petak Francuska je poručila kako želi da Hariri uživa »punu slobodu kretanja«.


U govoru Hariri je kazao kako se boji atentata i optužio je Iran i Hezbolah da izazivaju sukobe u regiji. Kazao je da će arapski svijet »odrezati ruke koje se zloslutno šire prema njemu« što nije uobičajeni Haririjev jezik.


Haririjeva ostavka dogodila se u trenutku kad je više od 200 osoba među kojima i 11 saudijskih prinčeva, bivši ministri i bogataši, uhićeno u antikorupcijskoj kampanji u Saudijskoj Arabiji.


Prvotno se vjerovalo da je Hariri meta te kampanje zbog poslovanja njegove obitelji no izvori bliski libanonskom premijeru kažu kako je prisiljen na ostavku zbog napora Saudijaca da se suprotstave Iranu.


Hariri je nakon ostavke odveden kod saudijskog kralja i snimke su prikazane na televiziji. Potom je zrakoplovom prevezen u Abu Dabi na susret s princom Muhamedom bin Zajedom, glavnim saudijskim saveznikom u regiji. Vratio se u Rjiad i primio je zapadne veleposlanike.


Hariri u kućnom pritvoru


Izvori bliski Haririju kažu da ga Saudijci drže u kućnom pritvoru dok pokušavaju organizirati promjenu vodstva Haririjeva Pokreta za budućnost tako što će postaviti njegova starijeg brata Bahu na čelo. Dva brata u zategnutim su odnosima godinama.


Pokret budućnosti u priopćenju objavio je kako Sad Hariri uživa njihovu punu potporu. Haririjev suradnik ministar unutarnjih poslova Nohad Mahnuk odbacio je ideju da Baha zamijeni brata.


»Mi nismo stado ovaca ili komad zemlje čiji se vlasnik može promijeniti. U Libanonu stvari se mijenjaju na izborima a ne izražavanjem lojalnosti«.


Članovi obitelji, suradnici i političari koji su kontaktirali Haririja u Rijadu kažu kako je suzdržan i oklijeva reći bilo što osim da je dobro. Na pitanja vraća li se odgovara da je to – u Božjim rukama.