Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Sukob

Napetosti između Turske i Izraela: Erdogan i Netanyahu razmjenjuju optužbe

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 1. travanj 2018. u 16:32 2018-04-01T16:32:01+02:00

 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je Benjamina Netanyahua nazvao »teroristom« pošto je izraelski premijer odbio »moralnu prodiku« Turske o krvavim sukobima koji su se u petak dogodili na granici između Gaze i Izraela. 
»Hej, Netanyahu! Ti si okupator! Na ovoj si zemlji okupator, a istodobno si i terorist«, rekao je Erdogan u govoru pred pristalicama u Adani.
»Ono što radiš potlačenim Palestincima bit će upisano u povijesti, a mi to nećemo nikada zaboraviti«, nastavio je.
Tisuće je ljudi prosvjedovalo u petak blizu Pojasa Gaze u ime palestinskih izbjeglica, pri čemu je došlo do sukoba s izraelskom vojskom, Pritom je ubijeno 16 Palestinaca, a više od 1400 ih je ozlijeđeno, prenijele su agencije.

Prekjučerašnjim maršem započeo je pogranični prosvjed koji bi trebao trajati šest tjedana, a organizatori su ga nazvali nenasilnim. Organiziran je duž 65 kilometara granice na kojoj su postavljeni šatori na Veliki petak i u povodu početka židovske Pashe.
Erdogan je u subotu optužio Izrael za »nečovječan napad« i za »masakr« poručivši da će u svakom trenutku i na svaki način »raskrinkavati izraelski teror«, a Netanyahu je u nedjelju ujutro na Twitteru odgovorio »da najmoralnijoj vojsci na svijetu neće držati prodike oni koji godinama neselektivno bombardiraju civile«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.