Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
28. siječnja 2020.
Politički motivirani napad

Napadač ranio azerbajdžanskog novinara u egzilu i ubio njegovu ženu na jugu Francuske

Autor:
Objavljeno: 30. ožujak 2018. u 15:42 2018-03-30T15:42:00+02:00

Rahim Namazov bio je otvoreni kritičar azerbajdžanskog političkog vodstva i ležao je u zatvoru prije no što je zatražio egzil u Francuskoj 2010. U video snimci postavljenoj na YouTubeu u prosincu prošle godine, Namazov je rekao da je zatvoren nakon pisanja tekstova o okrutnosti kojoj su podvrgnuti vojnici u postrojbama azerbajdžanske vojske. Rekao je da je proveo šest mjeseci u samici

TOULOUSE Naoružani napadač teško je ranio azerbajdžanskog novinara u egzilu i ubio njegovu ženu pored Toulousea na jugu Francuske u petak, u incidentu za koji lokalni gradonačelnik kaže kako se čini da je politički motiviran.

Rahim Namazov bio je otvoreni kritičar azerbajdžanskog političkog vodstva i ležao je u zatvoru prije no što je zatražio egzil u Francuskoj 2010.

U video snimci postavljenoj na YouTubeu u prosincu prošle godine, Namazov je rekao da je zatvoren nakon pisanja tekstova o okrutnosti kojoj su podvrgnuti vojnici u postrojbama azerbajdžanske vojske.
Rekao je da je proveo šest mjeseci u samici.

»Novinarska profesija, otac obitelji i sloboda medija – napadnuti su danas«, rekla je Karine Michelet-Traval, gradonačelnica Colomiers gdje je napad izveden.

U odvojenoj izjavi za list La Depeche kazala je: »Ne možete ne pomisliti da se radi o osveti«.

Namazovljeva žena ubijena je u pucnjavi. Policijski izvor rekao je da je upucana u glavu iz blizine.

Human Rights Watch (HRW) rekao je prošle godine da azerbajdžanska vlada nastavlja gušiti glasove otpora te da i dalje ima izvješća o mučenjima.

Neovisne medije režim gasi, izvješćuje HRW a kritički nastrojenim novinarima prijeti i zastrašuje ih kako bi ih ušutkao.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze