Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
19. siječnja 2020.
Spomenici krvavih ruku

Nakon uklanjanja spomen-ploče Puniši Račiću: Crnogorci pitaju što je s hrvatskim spomenikom ubojici

foto: arhiva NL
foto: arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 21. srpanj 2017. u 14:36 2017-07-21T14:36:00+02:00

"Zanima nas kako to da Hrvatska donosi odluke o dizanju spomenika, imenovanju ulica, trgova i obala u čast monstruozne osobe, ali i planirani odgovor na takav nečuveni postupak."

Nakon što je službena Crna Gora uklonila spomenik Puniši Račiću, političaru koji je u jugoslavenskoj Narodnoj skupštini 1928. godine pucao u hrvatske poslanike iz redova HSS-a, crnogorska javnost pita svoju državnu vlast što se dogodilo s protestnom notom, koju je povodom dizanja spomenika Miri Barešiću, ubojici jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj - Crnogorca Vladimira Rolovića, Crna Gora uputila Hrvatskoj 1. kolovoza prošle godine.

Crnogorci su pokrenuli i potpisivanje peticije kojom žele iskazati “javno nezadovoljstvo" zbog pozicije svog ministarstva vanjskih poslova, koje "skoro godinu šuti o ignoriranju crnogorske protestne note upućene Hrvatskoj povodom podizanja spomenika hrvatskom teroristu Miru Barešiću”.

- Nužno je da se ministarstvo vanjskih poslova i Vlada Crne Gore javno izjasne po tom pitanju te da javnost obavijeste o učincima svoje protestne note službenom Zagrebu. Javnost Crne Gore itekako interesiraju odgovori na pitanja: kakva je bila pozicija hrvatske strane, Vlade i MVP-a Hrvatske po ovom pitanju, kakva su bila obrazloženja u odgovoru na crnogorsku protestnu notu te, ako je odgovora bilo, koji je konačan službeni stav službene Crne Gore po tom pitanju, navodi se u pismu kojim se građani pozivaju na potpisivanje peticije.

Pismom se još jednom podsjeća da je spomenik ubojici veleposlanika Rolovića dignut 31. kolovoza 2016. godine, u Dragama kod Pakoštana, odnosno da je Barešić “na ciničan i svirep način sudjelovao u monstruoznom ubojstvu rođenog Baranina, u napadu izvršenom 7. travnja 1971. godine u Stockholmu”.

- Zanima nas kako to da Hrvatska donosi odluke o dizanju spomenika, imenovanju ulica, trgova i obala u čast monstruozne osobe, ali i vaš planirani odgovor na takav nečuveni postupak, kao i ignoriranje protesta iz Crne Gore. Javnost ima pravo znati i na koji će način službena Crna Gora njegovati sjećanje na taj teroristički akt i zločin nad svojim sinom, Vladimirom Rolovićem, koji je stradao mučeničkom smrću i proglašen narodnim herojom”, navodi se u pismu.

Također, potpisnici peticije od svoje vlade i resornog ministarstva traže  informacije o "konačnoj krivično-pravnoj zaštiti crnogorskih građana, koji su kao ratni zarobljenici mučenički stradali u logoru Lora u Splitu".

- Šta se uradilo po pitanju privođenja pravdi upravnika i stražara, odnosno hrvatskih službenih lica odgovornih za mučenje i ubojstvo petorice Nikšićana, ratnih vojnih zarobljenika u splitskoj Lori.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.