Sreća u nesreći

Nakon tri dana iz ruševina zgrade u Keniji spašena beba

Hina

Liječnici pomažu djetetu koje je dehidrirano ali nema fizičkih ozljeda / Reuters

Liječnici pomažu djetetu koje je dehidrirano ali nema fizičkih ozljeda / Reuters

»Dijete koje je bilo zakopano najmanje 80 sati pronađeno je u kanti, umotano u pokrivač. Čini se da je bila dehidrirana, no nema fizičkih ozljeda«, izvijestili su iz kenijskog Crvenog križa



NAIROBI Kenijski spasitelji izvukli su šestomjesečnu bebu iz ruševina i predali je njezinu ocu u utorak, više od tri dana nakon što se ta zgrada u glavnom kenijskom gradu urušila nakon višednevnih pljuskova.


Zasad je potvrđeno da je najmanje 21 osoba poginula u urušavanju zgrade od šest katova koje se dogodilo u petak u Hurumi, siromašnoj četvrti Nairobija. Policija ispituje vlasnike zgrade nakon odluke predsjednika Uhurua Kenyatte da se oni pritvore.


»Dijete koje je bilo zakopano najmanje 80 sati pronađeno je u kanti, umotano u pokrivač. Čini se da je bila dehidrirana, no nema fizičkih ozljeda«, izvijestili su iz kenijskog Crvenog križa.




Bebu imena Dealeryn Saisi Wasike, za koju se procjenjuje da je stara oko jednu godinu, identificirao je njezin otac nakon brzog oporavka u bolnici. Sudbina njezine majke još uvijek nije poznata, rekao je službenik Crvenog križa.


Rušenje zgrade najnovija je nesreća te vrste u tom brzorastućem afričkom gradu koji se bori s izgradnjom dovoljnog broja domova.


Populacija Nairobija, kao i mnogih drugih afričkih gradova, u proteklim je godinama dramatično narasla. U 2011. imao je oko 3,5 milijuna stanovnika, što je prema brojkama UN-a za trećinu više nego prije deset godina.


Vlade afričkih država trude se osigurati osnovnu infrastrukturu i birokraciju kako bi se poštovala pravila izgradnje.


Velik broj Kenijaca koji dolaze u grad u potrazi za poslom završe u jednom od ovakvih slumova, poput Kibere, koja se sastoji od improviziranih domova izgrađenih od drva i željeznih ploča.


Ostali žive u nešto boljim, no svejedno siromašnim uvjetima, poput stanovnika Hurume gdje su betonske zgrade izgrađene na brzinu, okružene neravnim cestama i s lošim električnim instalacijama. Teške kiše rušile su i druge zgrade u Nairobiju, ali ne s ovako visokim brojem poginulih.


Iz kenijskog ministarstva unutarnjih poslova rečeno je kako je zgrada u Hurumi bila označena za rušenje zbog toga što je sagrađena preblizu rijeci, no kako lokalni službenici nisu proveli tu odluku. Pozvali su na poštovanje sigurnosnih standarda.


Kenijski predsjednik u nedjelju je posjetio je mjesto nesreće i naredio da se pregledaju i druge zgrade kako bi se provjerila njihova sigurnost.


Spasitelji su u ponedjeljak izvijestili kako su neizgledne šanse za pronalaskom još preživjelih. Dosad je iz ruševina spašeno oko 136 ljudi.


Još se traga za više desetaka ljudi, rekla je glasnogovornica Crvenog križa Arnolda Shiundu, dodavši kako nije jasno koliko je onih koji su se spasili, ali još nisu locirani.


Nesreće ovakve vrste pogodile su i druga afrička urbana područja. U 2014. u urušavanju crkve u Lagosu, jednom od najvećih afričkih gradova, poginulo je 115 ljudi. Nigerijski istražitelj ocijenio je kako je i za to bila kriva loša konstrukcija.


Loše i ilegalno graditeljstvo često se optužuje za urušavanja stambenih zgrada i u Egitpu, gdje su gotovo svi stanovnici nagurani u prenapučenoj dolini Nila, te gdje se zgrade često ilegalno nadograđuju dodatnim katovima.