Nova opcija

Nakon propasti pregovora s Trumpom, S. Koreja se okreće – Rusiji. Kim uskoro na sastanku s Putino

Hina

Reuters

Reuters

Nakon neuspješnog summita u Hanoiju, Kim vjerojatno želi pokazati da je tražen među svjetskim liderima i da na raspolaganju ima više mogućnosti, rekao je profesor s Dalekoistočnog federalnog sveučilišta u Vladivostoku Artyom Lukin



Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un uskoro bi se u Rusiji trebao sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, potvrdili su sjevernokorejski državni mediji.


Državna novinska agencija KCNA izvijestila je da će se susret dogoditi »uskoro«, bez navođenja preciznijih odrednica vremena i mjesta sastanka. Glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov rekao je u ponedjeljak da bi se susret mogao dogoditi do kraja travnja.


Posjetom Rusiji, Sjeverna Koreja želi učvrstiti inozemnu podršku svojim gospodarskim razvojnim planovima nakon što je u veljači propao summit predsjednika SAD-a i Sjeverne Koreje zbog čega su zastali pregovori o denuklearizaciji Korejskog poluotoka i ukidanju sankcija.




Nakon neuspješnog summita u Hanoiju, Kim vjerojatno želi pokazati da je tražen među svjetskim liderima i da na raspolaganju ima više mogućnosti, rekao je profesor s Dalekoistočnog federalnog sveučilišta u Vladivostoku Artyom Lukin. Kim ne želi biti previše ovisan o Washingtonu, Pekingu i Seulu, kazao je, ustvrdivši da će taj susret potvrditi ulogu Moskve kao glavnog igrača na Korejskom poluotoku.


Sjedinjene Države u ožujku su nametnule nove sankcije sjevernokorejskom nuklearnom programu, uslijed propasti razgovora između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u Vijetnamu u veljači. Nakon neuspješnog summita sa sjevernokorejskim vođom, Trump je rekao da sporazum nije postignut zbog sjevernokorejskih zahtjeva za potpunim ukidanjem sankcija protiv Pjongjanga.