Tim za spašavanje još u rudniku

Nakon 20 sati iz rudnika kod Zenice spašeno 29 rudara, petorica su preminula

Hina

Pet rudara nije izašlo iz jame i članovi postrojbe za spašavanje i dalje tragaju za njima, kazao je novinarima okupljenim pred ulazom u jamu direktor rudnika Esad Čivić



SARAJEVO Ekipe za spašavanje su u petak oko podneva probile nanose zemlje koji su blokirali 34 rudara u jami rudnika ugljena u Zenici nakon čega je počelo izvlačenje rudara zatrpanih od četvrtka poslije podne. Spašeno je 29 rudara, a petorica su preminula, javljaju mediji.


– Nažalost znao sam za ovo ranije, nisam imao snage reći vam. Izašlo ih je 29, ovih pet nažalost nisu, nisu preživjeli, izjavio je novinarima predsjednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić.


Uprava rudnika mrkog ugljena u Zenici potvrdila je neizravno u petak kako je pet rudara poginulo u jami Raspotočje u kojoj se u četvrtak obrušila zemlja usljed potresa.


»Pet rudara nije izašlo iz jame i članovi postrojbe za spašavanje i dalje tragaju za njima«, kazao je novinarima okupljenim pred ulazom u jamu direktor rudnika Esad Čivić.


Kazao je kako ne može izravno potvrditi da su oni poginuli sve dok se ne pronađu tijela i mrtvozornik ne potvrdi smrt.


Potvrdio je kako je iz jame uspješno evakuirano 29 živih rudara koji su smješteni u bolnicu i podvrgnuti liječničkim pretragama kako bi se utvrdilo njihovo zdravstveno stanje. »Za sada kod njih nema težih ozljeda«, kazao je Čivić.


Tijela smrtno stradalih rudara ostala su u jami Raspotočje a glavni rudarski inspektor Federacije BiH Nuraga Duranović pojasnio je kako će timovi za spašavanje nastaviti potragu za njima kako bi ih izvukli.




»Za njima tragaju članovi tima za spašavanje«, kazao je Duranović dodajući kako će radi izvlačenja tijela biti nužno proširiti otvor kroz naslage zemlje koji je probijen ranije tijekom dana kako bi se evakuirali preživjeli rudari.


Najavio je kako se izvlačenje tijela može očekivati u subotu tijekom dana.


Ranije proturječne informacije o tome koliko je rudara bilo u jami kao i o stanju u kojemu su nalazili Duranović je pojasnio konstatacijom kako se sve do probijanja nanosa zemlje i evakuacije nije moglo utvrditi što se točno zbiva.



U jami zeničkog rudnika bila su zatrpana 34 rudara a nesreću je prouzročio gorski udar do kojega je opet doveo potres koji se dogodio u četvrtak poslije podne.


Urušila se velika količina zemlje koja je zatrpala nekoliko rudničkih prostorija kao i pristupne hodnike na oko 500 metara dubine.


Gorski udari česti su u jami Raspotočje čija je slabost i to što ima zastarjelu opremu. 



Prvi iz skupine rudara koji su bili odsječeni od svijeta više od dvadeset sati izišao je iz jame »Raspotočje« desetak minuta prije 12 sati. I on i njegove kolege izgledali su iscrpljeno, potpuno prekriveni ugljenom prašinom no bili su na nogama i komunikativni. Odmah im je pružena hitna medicinska pomoć a potom su prebačeni u zeničku bolnicu radi detaljnih pretraga.


»Rudaru je sve ovo bilo veoma teško izdržati«, kazao je novinarima Sedin Tufekčić koji je od četvrtka u 17 sati sudjelovao u probijanju kroz nanose zemlje kako bi spasio kolege.


Tufekčić, također sav garav i iscrpljen, pojasnio je kako je operacija spašavanja bila veoma teška jer je gorski udar prouzročen potresom doveo do urušavanja dijela jame i pristupnih hodnika.


Na pitanje što će dalje i kakve bi mogle biti posljedice ove nesreće, Tufekčić je kazao kako je i ova nesreća sastavni dio rudarskog posla. »Mi smo na ovo navikli. Ovo je naš kruh i mi ćemo i dalje raditi u rudniku. To je moje što imam kazati«, kazao je ovaj rudar.


Direktor zeničkog rudnika Esad Čivić ranije je kazao kako se unatoč ovoj nesreći ne razmišlja o zatvaranju jame niti rudnika. »Ne možemo razmišljati o zatvaranju rudnika nego samo o otvaranju nekih drugih sigurnijih lokacija unutar jame. Gorski se udar ne može predvidjeti niti spriječiti«, kazao je direktor Čivić.


Prema dostupnim procjenama tzv. gorski udar, koji je prouzročen potresom jačine 5 stupnjeva po Mercalijevoj ljestvici na dubini od oko dva kilometra, načinio je znatnu štetu na postrojenjima unutar jame rudnika. 


Stručne ekipe za spašavanje i uprava rudnika bile su u stalnom telefonskom kontaktu s 34 rudara. Ocjena je kako im životi nisu izravno ugroženi jer im je osiguran dotok svježeg zraka. Mjerenja su istodobno pokazala kako je razina otrovnog plina metana u jami niska te on za sada nije prijetnja.


Ishod akcije spašavanja pred ulazom u rudničku jamu čekli su deseci članova obitelji blokiranih rudara a tu je bio  i veliki broj medicinskih timova koji su spremni pružiti potrebnu liječničku pomoć.