Masovna stradanja

Najveći zločin nakon Drugog Svjetskog rata: Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen u Srebrenici

Hina

Reuters

Reuters

»Pijetet i solidarnost sa žrtvama, te osuda zločinaca i njihovih ideologija, predstavlja jedini moralno ispravan stav. Svjedočanstva preživjelih neprestana su opomena što se dogodi kada sile zla nadvladaju«



Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen je u nedjelju u Memorijalnom centru u Potočarima kraj Srebrenice, mjestu koje čuva uspomenu na najveći ratni zločin počinjen u Europi nakon Drugog svjetskog rata, a presudama Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) okvalificiran je kao genocid.


U Potočarima je ovim povodom tijekom dana upriličena projekcija dokumentarog filma »Aushcwitz« posvećenog uspomeni na masovna stradanja Židova u najvećem koncentracijskom logoru što ga je podignuo nacistički režim kao dio projekta čiji je cilj bio uništiti cjelokupni židovski narod na europskom kontinentnu.Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. siječnja na dan oslobođenja tog logora 1945. godine. Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Nisvet Mujanović izjavio je ovim povodom kako čuvanje sjećanja na žrtve holokausta predstavlja civilizacijsku obvezu.»Pijetet i solidarnost sa žrtvama, te osuda zločinaca i njihovih ideologija, predstavlja jedini moralno ispravan stav. Svjedočanstva preživjelih neprestana su opomena što se dogodi kada sile zla nadvladaju«, kazao je Mujanović kako ga citiraju u priopćenju uprave centra. Mujanović je istaknuo kako su članovi obitelji žrtava genocida što su ga nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba dužni podsjećati i na zločin holokausta jer su brojne udruge koje ne dopuštaju zaborav tog zločina iz Drugog svjetskog rata opetovano dizale svoj glas u znak solidarnosti sa žrtvama srebreničke tragedije te i danas djeluju kako se istina o genocidu u Srebrenici ne bi zaboravila.Upozorio je kako je to posebice važno u svjetlu činjenice da unatoč sudski utvrđenim činjenicama neki i danas pokušavaju nijekati razmjere zločina u Srebrenici uključujući otvoreno glorificiranje odgovornih za taj zločin. »To čak dolazi i od nekih dužnosnika. Najavljuju se neke komisije protivne okviru međunarodnog prava i presudama najviših međunarodnih institucija pravde. Potrebno je jedinstvo svih civilizacijskih snaga za učinkovito suprotstavljanje revizionističkim nasrtajima. Snaga dobra mora biti jača od sile zla«, kazao je Mujanović.Vlada Republike Srpske prošle je godine najavila uspostavu nove komisije koja bi ponovo utvrđivala činjenice vezane za zbivanja u Srebrenici tijekom rata u BiH.Ta je najava uslijedila kao rezultat njihova odbacivanja sudski potvrđene činjenice o genocidu nad Bošnjacima u kojemu je ubijeno više od sedam tisuća osoba.Aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik prednjači u izjavama kojima niječe genocid u Srebrenici. On kaže kako je tamo počinjen »težak zločin« nad Bošnjacima no ističe kako su pri tom neopravdano zanemarene žrtve koje su podnijeli Srbi.