Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Turistički sajam f.re.e.

foto Najveći turistički sajam u Münchenu: Kvarner Bavarce mami outdoor ponudom

Foto I. Tomić
Foto I. Tomić
Autor:
Objavljeno: 20. veljača 2019. u 18:13 2019-02-20T18:13:46+01:00

RIJEKA – Turistički sajam f.re.e. (Die Reise und Freizeitmesse) najveći je i najposjećeniji turistički sajam u Bavarskoj otvoren je danas u Münchenu. Na ovom, jednom od najznačajnijih sajmova putovanja i aktivnog odmora u Njemačkoj i Europi, i ove se godine predstavljaju Turistička zajednica Kvarnera sa suizlagačima kao i Hrvatska turistička zajednica (HTZ). Bavarska je jedno od najznačajnijih tržišta za kvarnerski turizam koji već godinama najviše noćenja i dolazaka ostvaruje upravo iz Njemačke. U Münchenu su tako na štandu TZ Kvarnera siuzlagači Turistička zajednica otoka Krka, kamp Kovačine i hotel Kimen, Turističke zajednice Raba i Lopara, kamp Poljana, Opatijska rivijera, Turistička zajednica grada Crikvenice i Jadran Crikvenica.

Prvi dan sajma obilježen je brojnim upitima za ponudom Kvarnera, a održana je i prezentacija kvarnerske žlahtine. Tanja Augustinović, viša stručna suradnica u TZ Kvarnera,  kazala je kako prvi dan na sajmu f.re.e protiče u znaku šušura, kao i da se očekuje kako će, do nedjelje, njime proći oko 135.000 posjetitelja.
– Sajam je odlično posjećen, šušur se osjeti već prvi dan. Što se tiče predstavljanja kvarnerske regije na njemčakom tržištu, moramo znati kako ono ne prestaje u Stuttgartu i Frankfurtu već se treba predstaviti i sjeveru zemlje. Radi toga smo se ove godine po drugi puta uspješno predstavili na sajmu u Hamburgu. Međutim, iako se predstavljemo i sjeveru Njemačke, iznimno nam je važno i nadalje njegovati odnos s gostima iz njenog južnog dijela. Bavarci nas znaju, blizu smo im, što im je vrlo zanimljivo i za kraća putovanja u pred i posezoni, no uvijek traže novosti. Mi sada šestu godinu ovdje u Münchenu intenzivno prezentiramo ponudu zdravstvenog turizma kojim doista možemo biti ponosni, kazala je Augustinović.

RISAJ4
Sajam turizma u Muenchenu / Foto Ivica Tomić

Kako se moglo čuti od turističkih djelatnika na kvarnerskom štandu, prvi dan minhenskog sajma bio je u znaku upita posjetitelja o ponudi aktivnog odmora i smještaju u kampovima. Inače, sam je sajam orjentiran da ove segmente ponude.
Tako je Dina Blažević iz Turističke zajednice otoka Krka kazala kako je Krk i inače vrlo tražena destinacija među njemačkom gosttim koji na otoku drže trećinu turističkog ostvarenja. Izrazito puno upita je imala baš za kampove na Krku. Posjetitelji su se raspitivali za novi petozvjezdani kamp u Omišlju, kao i za druge kampove na otoku, u pravilu one s 4 i 5 zvjezdica.

Outdoor ponudu intenzivno u Münchenu promoviraju i predstavnici Opatijske rivijere, odnosno TZ-i gradova Opatija i Kastav, općina Matulji, Lovran i Mošćenička Draga te mjesta Ičići. Rivijera je, naime, izašla s novom objedinjenom brošurom outdoor aktivnosti koja je premijeru imala u Stuttgartu, a ovo je drugi veliki sajam na kojem ju se prezentira potencijalnim gostima. A goste se nastoji privući i brojnim manifestacijama.

RIPORT14
ĐIR IVICE TOMIĆA Lijepe Hrvatice promoviraju Lijepu našu na Sajmu turizma u Muenchenu

– Isto tako promoviramo i manifestacije. Tu je karneval, primjerice, za koji su mnogi posjetitelji čuli, pa do Marunade, RetrOpatije ili Carskog grada i drugih. Jedni su nam posjetitelji tako rekli kako znaju za Carski grad te kako bi došli na manifestaciju u svojim kostimima, ispričala nam je Martina Spinčić, informatorica Opatijske rivijere te dodala kako je prvi dan bilo izrazito puno upita za kampove, no, kaže, to se mijenja iz dana u dan.

Dodajmo i da su osim informacija o novostima u ponudi turističkog Kvarnera, posjetitelji sajma f.re.e.  mogli i kušati nešto od kvarnerske ponude. Predstavljena je, naime, žlahtina krčkog vinara Franje Toljanića koji je lani osvojio prestižno priznanje za najbolji europski pjenušac izvan zemalja Italije, Francuske i Španjolske u izboru Vinitaly.

Kvarnerske turistička snage u toj utakmici ne čeka lak zadatak obzirom da se na sajmu ove godine predstavlja preko 1.300 izlagača iz oko 70 zemalja i, kako ističu njemački organizatori, najveći je f.re.e do sada.

Opširnije u tiskanom izdanju

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.