Izašli iz virtuale

Najveća svjetska internetska trgovina Amazon otvorila pravu knjižaru

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Neka ne bude zabune ovo nisu metaforička vrata", kazala je potpredsjednica Amazon Books Jennifer Cast. "Ova stvarna drvena vrata ulaz su u našu novu trgovinu". Fotografije na internetskoj stranici tvrtke pokazuju redove drvenih polica za knjige i kupce koji u naslonjačima čitaju - slika i prilika američkih knjižara



LOS ANGELES - Najveća svjetska internetska trgovina Amazon u utorak je otvorila vrata svoje prve prave trgovine, knjižare u Seattleu, gradu na sjeverozapadu SAD-a.


“Neka ne bude zabune ovo nisu metaforička vrata”, kazala je potpredsjednica Amazon Books Jennifer Cast. “Ova stvarna drvena vrata ulaz su u našu novu trgovinu”. Fotografije na internetskoj stranici tvrtke pokazuju redove drvenih polica za knjige i kupce koji u naslonjačima čitaju – slika i prilika američkih knjižara.


 No ponuda knjiga više je u vezi s internetskim poslovanjem Amazona nego s lancem i neovisnim američkim knjižarama koje je istisnula s tržišta. Izbor naslova koje trgovina nudi rezultat je književnik kritika kupaca u internetskoj trgovini Amazona. Knjige su naslovnicama okrenute kupcima umjesto da su poredane na policama kao u drugim knjižarama te se pokraj njih nalaze kritike korisnika Amazona.




Kritičari vide otvaranje knjižare kao ironični potez tvrtke koja je 1994. započela prodaju knjiga internetom i nižim cijenama dovela do gašenja brojnih stvarnih knjižara u SAD-u. Tijekom dva desetljeća Amazon je postao najveća svjetska internetska trgovina.