Istraga nesreće

Nađena crna kutija u olupini zrakoplova koji se srušio u Nepalu

Hina

Reuters

Reuters

Nesreća je zadnja u nizu sličnih u planinskoj državi Nepal koja ima niske standarde zračne sigurnosti



Istražitelji su pronašli crnu kutiju u olupini bangladeškog aviona koji se srušio u ponedjeljak u Nepalu i u kojemu je poginulo najmanje 49 ljudi, uključujući članove posade, rekli su u utorak dužnosnici dodajući da je počela identifikacija žrtava.


Zrakoplov kompanije US-Bangla Airlines na letu iz Dake srušio se pri slijetanju u zračnu luku nepalskog glavnog grada Katmandua, udario je u ogradu i zapalio se, rekao je Raj Kumar Chettri, direktor zračne luke.


»Pronađen je crna kutija s podacima o letu«, kazao je Chettri dodajući da je počela istraga o uzroku nesreće.




Glasnogovornik nepalske policije Manoj Neupane kazao je da je počela identifikacija žrtava te da će tijela biti predana obiteljima nakon njezina završetka, prenosi agencija dpa.


Dužnosnici zrakoplovne tvrtke i zračne luke u Katmanduu okrivljuju jedni druge za nesreću zrakoplova u kojemu je bila 71 osoba. Braneći pilote, direktor US-Bangla Airlinesa Imran Asif izjavio je kako je moguće da je do nesreće došlo zbog krivih signala koje je kontrola leta dala pilotima.


»Trominutni razgovor između pilota i kontrole leta prije slijetanja daje naznaku da su poslali krivi signal pilotu«, kazao je Asif pozivajući se na transkript razgovora pilota s kontrolom leta u Katmanduu koi je objavila njemačka internetska stranica za zračnu sigurnost JACDEC. Transkript otkriva zbrku oko piste predviđene za slijetanje tog aviona.


Dužnosnici zračne luke u Katmanduu rekli su u ponedjeljak da su pitali pilote imaju li problema nakon što je avion promijenio smjer prilikom konačnog spuštanja, ali su oni odgovorili da nemaju.


Zrakoplov je zatim napravio dva zaokreta u smjeru sjeveroistoka i kada ga je zračna kontrola upozorila da nije u ispravnom položaju za prilaženje nije odgovorio.


Nesreća je zadnja u nizu sličnih u planinskoj državi Nepal koja ima niske standarde zračne sigurnosti.


Putnički zrakoplov bangladeške kompanije bio je 17 godina star i spuštao se s visine od 1341 metara i zatim podignuo na 2012. te dvije minute poslije pao, navodi webstranica Flightradara24.