Dan žalosti

Na posljednji ispraćaj Jacquesa Chiraca u Pariz stiže tridesetak čelnika država i vlada. Među njima je i Plenković

Hina

Reuters

Reuters

Vojna počast će se Chiracu odati na Trgu časti u kompleksu Les Invalides u nazočnosti predsjednika Emmanuela Macrona, a svečani obred služit će se u crkvi svetog Sulpicija



Tridesetak čelnika država i vlada među kojima su ruski predsjednik Vladimir Putin, talijanski i njemački predsjednici Sergio Mattarella i FranK-Walter Steinmeier, te mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak će u Parizu odati počast bivšem predsjedniku Jacquesu Chiracu koji je umro u četvrtak u dobi od 86 godina.


Službenoj ceremoniji ispraćaja nazočit će i hrvatski premijer Andrej Plenković.


Ponedjeljak je u Francuskoj proglašen danom žalosti.




Vojna počast će se Chiracu odati na Trgu časti u kompleksu Les Invalides u nazočnosti predsjednika Emmanuela Macrona, a svečani obred služit će se u crkvi svetog Sulpicija.


Nakon ceremonije rezervirane samo za obitelj u 9,30 sati i odavanja vojne počasti u 10,45, lijes bivšeg šefa države krenut će iz Doma invalida u 11,00 sati u velikoj povorci.


Ceremonija u crkvi svetog Sulpicija počet će u podne u nazočnosti obitelji i šefova država i vlada stranih zemalja.


Među stranim gostima bit će i politički čelnici koji su obnašali mandate u doba Jacquesa Chiraca, poput bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera i bivšeg španjolskog premijera Josea Luisa Zapatera.


Na svečanom obredu bit će i bivši francuski predsjednici Francois Holande, Nicolas Sarkozy i Valery Giscard d’Estaing.


Šefica ekstremne desnice Marine Le Pen, čiji je otac Chiraca proglasio neprijateljem, objavila je da neće doći na ceremoniju, nakon rezervi koje je obitelj Chirac izrazila oko njezine nazočnosti.


Tisuće ljudi u nedjelju su odale počast Chiracu u Domu invalida, ispred odra postavljenog na ulazu u katedralu Saint-Louis des Invalides.


Uz lijes prekrivenom plavo-bijelo-crvenom zastavom bila je velika fotografija bivšeg predsjednika.


Red građana protezao se na nekoliko stotina metara pa su organizatori odlučiti ljudima ostaviti otvoren pristup kroz noć na ponedjeljak, sve do 7 sati ujutro, objavila je televizija BFMTV.


Od četvrtka do subote oko 5.000 ljudi, među kojima velik broj mladih, tiskali su se u Elizejskoj palači kako bi se upisali u knjigu žalosti, izražavajući divljenje čovjeku koji je 2002. skovao slogan »Naša kuća gori« upozoravajući na klimatske promjene, koji je rekao ‘ne’ drugom ratu u Iraku 2003. i koji je priznao odgovornost Francuske za progon Židova.


Dom invalida mjesto je na kojemu je pokopan Napoleon Bonaparte a koje je uobičajeno za održavanje ceremonija kada su u pitanju javne osobe, pripadnici vojske i sigurnosnih snaga.


Nakon što je u četvrtak objavljeno da je preminuo Jacques Chirac, koji je već godinama bio bolestan, brojni su mu dužnosnici iz cijelog svijeta odali počast.Vladimir Putin koji je u lipnju u intervjuu Financial Timesu rekao kako se divi Chiracu i nazvao ga stranim čelnikom koji ga je najviše impresionirao, u četvrtak je kazao kako se radi o lideru koji je bio »mudar vizionar«.

Sjedinjene Države malo su zakasnile i njihova je sućut došla dosta kasnije u odnosu na druge svjetske čelnike, tek u nedjelju.


Bijela kuća je u nedjelju priopćila i da će američka veleposlanica u Francuskoj Jamie McCourt zastupati svoju zemlju na službenom ispraćaju u Parizu u ponedjeljak.Po želji Chiracove supruge Bernadette, on će biti pokopan na pariškom groblju Montparnasse, gdje će ležati uz njihovu stariju kći Laurence koja je preminula 2016.Chirac je vodio državu dvanaest godina, od 1995. do 2007., a francuski glavni grad 18 godina između 1977. i 1995. . U dva mandata bio je premijer.