Iračani spremaju ofenzivu

Na pomolu raspad Islamske države? Šefovi IS-a rasprodali imovinu i s obiteljima napustili Mosul

Hina

Ponovno zauzimanje Mosula, zadnjega velikog grada u rukama IS-a u Iraku, složena je operacija koja bi, po mišljenju analitičara mogla potaknuti humanitarnu krizu zbog velikog broja stanovnika koji su ondje blokirani



Irački ministar obrane Kaled al Obeidi izjavio je da su neki čelni ljudi džihadističke skupine IS prodali imovinu te s članovima svojih obitelji napustili Mosul, drugi irački grad koji iračke vojne snage nastoje ponovno zauzeti.


Iračke oružane snage već mjesecima vode operacije čiji je cilj približiti se Mosulu i pripremiti teren za veliku ofenzivu kako bi ponovno preuzeli Mosul, sjeverni irački grad koji je Islamska država zauzela u lipnju 20014. i koji se smatra glavnim uporištem džihadista.


»Određen broj čelnika IS-a prodao je imovinu i s obiteljima otišao u Siriju«, čija je granica od Iraka udaljena stotinjak kilometara, kazao je Obeidi u intervjuu za javnu televiziju Iraqiyu u subotu navečer.




Dio ih je pokušao ući u Kurdistan, koji se nalazi sjeverno od Mosula, kazao je.


Islamska država pod kontrolom drži velika područja na sjeveru susjedne Sirije. 2014. IS je preuzeo kontroli nad velikim dijelovima teritorija sjeverno i zapadno od Bagdada.


Ponovno zauzimanje Mosula, zadnjega velikog grada u rukama IS-a u Iraku, složena je operacija koja bi, po mišljenju analitičara mogla potaknuti humanitarnu krizu zbog velikog broja stanovnika koji su ondje blokirani.


Po podacima međunarodnoga Crvenog križa još bi gotovo milijun Iračana moglo pobjeći iz svojih domova pred siromaštvom, bijedom i sukobima.


Pet dana nakon ubojstva katoličkog svećenika koje je potreslo Francusku, brojni muslimani su u nedjelju dolaskom u crkve na misu i u novinskim kolumnama izrazili protivljenje džihadističkom pokretu.


Tako ih je u katedrali u Rouenu bilo više od stotinu, zajedno s oko 2000 katoličkih vjernika koji su došli na zadušnicu za velečasnog Jacquesa Hamela, 85-godišnjeg svećenika kojeg su u utorak u crkvi Saint-Etienne-du-Rouvray zaklala dvojica devetnaestogodišnjaka, za što je odgovornost preuzela organizacija Islamska država (IS).


»Ljubimo svakog, ne mrzimo nikoga«, moglo se pročitati na transparentu koji je u crkvi izvjesila muslimanska organizacija.


Dolazak muslimana je »hrabar čin« i »poruka mira«, istaknuo je nadbiskup Rouena, mons. Dominique Lebrun. »Ovime pokazujete da ne prihvaćate ubijanje i nasilje u Božje ime. Kao što smo čuli iz vaših usta, a znamo da govorite iskreno, to nije islam«, rekao je.


Za ubijenog svećenika Hamela u lokalnoj zajednici se zna da je pomagao muslimane te da je ustupio zemljište za gradnju džamije i njegovao bliske odnose s tamošnjim imamom.


U Bordeauxu je imam džamije Tareq Oubrou posjetio crkvu Notre-Dame u pratnji izaslanstva s desetak vjernika.


U Nici, gdje je 14. srpnja IS izveo napad u kojemu su 84 osobe poginule, a 435 je ozlijeđeno, među njima i brojni muslimani, crkvu Saint-Pierre-de-l’Ariane posjetio je imam Otman Aissaoui i skupina vjernika. »Zajedništvo je odgovor na ove užasne i barbarske čine«, istaknuo je islamski čelnik.


Svi su odgovorili na prvi takav poziv Francuskog islamskog vijeća koji je upućen i u Italiji, gdje su, od Milana do Palerma na Siciliji, manja izaslanstva imama, čelnika i vjernika, dolazila u crkve.


Ovom inicijativom praktični muslimanski vjernici pokazuju da prekidaju s dosadašnjom praksom da nerado istupaju u javnosti, što im je zamjereno nakon napada na satirički tjednik Charlie Hebdo 2015.