Hamburg

Na lokalnim izborima u Njemačkoj radikalna desnica ipak prešla prag

Hina

Reuters

Reuters



Prema prijevremenim službenim rezultatima, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je u nedjelju pobijedila na izborima za lokalni parlament u gradu-saveznoj zemlji Hamburgu a populističko desna Alternativa za Njemačku (AfD) je protivno prvim procjenama ipak prešla izborni prag.


»SPD je osvojio 39, Zeleni 24,2, Kršćansko-demokratska unija (CDU) 11,2 posto, stranka Ljevica 9,1 AfD 5,3 te Liberalno-demokratska stranka (FDP) 5 posto glasova«, priopćilo je u nedjelju kasno navečer Hamburško izborno povjerenstvo nakon prvog potpunog prebrojavanja glasova.


U Hamburgu, zbog velikog broja kombinacija koje biračima stoje na raspolaganju, prebrojavanja usprkos samo 1,6 milijuna birača traju dulje nego u ostalim saveznim zemljama.




Dosadašnji i najvjerojatniji budući gradonačelnik-premijer Hamburga, Peter Tschentscher (SPD) već je najavio razgovore sa strankom Zeleni o nastavku socijaldemokratsko-zelene koalicije koja je na vlasti u ovom gradu-saveznoj zemlji od 2015.


Nakon prvih djelomičnih rezultata u nedjelju navečer mediji su polazili od toga da AfD, koji je u tom trenutku računao s 4,7 posto glasova, neće ući u parlament nakon čega je u stožerima SPD-a i Zelenih nastalo slavlje uz povike »Nacisti van!«.


CDU je ostvario najslabiji rezultat u Hamburgu a za slab rezultat vodstvo stranke okrivljuje krizu na vrhu CDU-a koja je nastala nakon suradnje ove stranke s AfD-om u Tirinškoj.


Najveći priljev glasova u usporedbi s posljednjim izborima zabilježili su Zeleni koji su osvojili 11,9 posto više nego na izborima 2015.


Nastavlja se i trend pada popularnosti velikih stranaka. SPD je izgubio 6,6 a CDU 4,7 posto glasova.


AfD je za gubitak glasova u usporedbi s posljednjim izborima u Hamburgu optužio medije i ostale parlamentarne stranke koje su AfD indirektno okrivile za pokolj s radikalno desnom pozadinom u kojem je u srijedu u Hanauu ubijeno deset osoba.