Prvi put

Na komunističkoj Kubi održan prvi neovisni prosvjed građana

Hina

Reuters

Reuters



Stotine Kubanaca mirno su u nedjelju marširale ulicama Havane pozivajući na prestanak zlostavljanja životinja na prvom neovisnom prosvjedu koji je dozvolila kubanska komunistička vlast.


U pratnji svojih kućnih ljubimaca, aktivisti su nosili plakate tražeći donošenje zakona za zaštitu životinja i uzvikujući »Dosta je zlostavljanja životinja«, dok su prolazili središtem grada na iznenađenje znatiželjnih promatrača.


To što je komunistička vlast dozvolila običnim građanima da organiziraju prosvjedni marš može ukazivati na porast tolerancije režima, iako još uvijek ograničenu, prema iskazivanju stajališta Kubanaca i čak postavljanju zahtjeva prema vlastima, smatraju analitičari i sudionici događaja.


Kubanske vlasti još uvijek suzbijaju pokušaje oporbe da organiziraju demonstracije i pritvaraju disidente optužujući ih da su subverzivni elementi koje plaća SAD.Ironično je što je prvi dopušteni prosvjed organiziran za zaštitu životinjskih, a ne ljudskih prava, ali to bi ipak mogla biti proba za dozvoljavanje veće razine sloboda, smatraju neki prosvjednici.

»Ovo bi moglo dovesti do nove Kube,« misli Beatriz Batista, 21-godišnja studentica kumunikologije koja je ishodila dozvolu za prosvjed od lokalnih vlasti.


Disidenti su skeptični


No, drugi su skeptičniji. »To omogućava vlastima da kažu ‘pogledajte kako smo popustljivi’, ali jesu li zaista takvi«, pita disidentski umjetnik Luis Manuel Otero Alcantara, koji je prošlog tjedna nakratko bio pritvoren zbog djela koje planirao prikazati na marginama predstojećeg Havanskog bijenala.


Dosadašnji prosvjedi na Kubi bili su ograničeni na one u organizaciji Vlade radi obilježavanja kubanske revolucije ili protiv hladnoratovskih neprijatelja Amerikanaca, kao i na vjerske procesije ili demonstracije aktivista za prava homoseksualaca, koje su organizirane »pod kišobranom« vladinih organizacija.


Dok javni prostori na Kubi ostaju strogo kontroliranima, nedavno proširenje pristupa internetu omogućilo je običnim Kubancima mobilizaciju u virtualnom svijetu.Nedjeljni marš reklamiran je na društvenim i u neovisnim internetskim medijima. »Društveni mediji su stvarno proizveli čudo«, kaže Batista.

Čini se da je kubanska vlada postala tolerantnija prema internetskoj aktivnosti i čak reagirati na nju otkad je Miguel Diaz-Canel prošlog travnja naslijedio Raula Castra na dužnosti predsjednika Kube.


Neki sudionici nadaju se kako nedjeljni prosvjed signalizira mogućnost da će građani jednom smjeti koristiti ulice za iskazivanje svojeg mišljenja kao što sada koriste internet.


»Nadajmo se da će ovo otvoriti vrata većem broju ljudi da pokreću slične inicijative«, kaže kubanski umjetnik Abu Tamayo.