Napad

Na Madura na vojnoj paradi pokušan atentat dronovima, ozlijeđeni vojnici. Pogledajte trenutak napada

Hina

Reuters

Reuters

»Oprečno je vojnoj časti držati vladu sastavljenu od onih koji su zaboravili Ustav i koji obnašaju javnu dužnost na opscen način s ciljem bogaćenja«, navodi se u tekstu kojeg potpisuje »Nacionalni pokret vojnika u košulji«



Tajanstvena pobunjenička skupina koju čine civili i vojnici preuzela je, putem priopćenja objavljenog na društvenim mrežama, odgovornost za neuspjeli napad koji je izveden u subotu na predsjednika Venezuele Nicolasa Madura.


»Oprečno je vojnoj časti držati vladu sastavljenu od onih koji su zaboravili Ustav i koji obnašaju javnu dužnost na opscen način s ciljem bogaćenja«, navodi se u tekstu kojeg potpisuje »Nacionalni pokret vojnika u košulji«.


»Ne možemo tolerirati činjenicu da je stanovništvo gladno, da bolesni nemaju lijekova, da novac ne vrijedi, da obrazovni sustav ne obrazuje nego indoktrinira komunizam«, nastavlja se u priopćenju.




»Narode Venezuele, da bi ova borba bila uspješna potrebno je da svi izađemo na ulice, bez povratka«, dodaje se u priopćenju kojeg je u subotu navečer na YouTubeu pročitala novinarka Patricia Poleo, bliska oporbi s boravištem u SAD-u. Ovaj neuspio napad je dio »Operacije feniks«, kazala je Poleo, tvrdeći da je tekst priopćenja dobila od pobunjeničke skupine.


Reuters


Reuters



Maduro je nakon napada koji je izveden dronovima napunjenima eksplozivom i u kojem je ozlijeđeno sedam vojnika optužio kolumbijskog predsjednika Juana Manuela Santosa da stoji iza toga. Također je prozvao osobe koje žive u SAD-u da su financijski potpomogle atentat.


Maduro tvrdi da iza napada stoji kolumbijski predsjednik


 Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro tvrdi da iza napada, koji je u subotu u Caracasu izveden na njega, stoji njegov kolumbijski kolega Juan Manuel Santos.



»Danas su me pokušali ubiti«, kazao je Maduro u razgovoru za venezuelansku radio-televiziju. »Ne sumnjam da ime Juana Manuela Santosa stoji iza toga«, dodao je.Venezuelanski ministar informiranja Jorge Rodriguez je kazao kako je Maduro ostao neozlijeđen u napadu koji je izveden dronovima napunjenim eksplozivom dok je držao govor na vojnoj svečanosti u Caracasu. U napadu je ozlijeđeno sedam pripadnika Nacionalne garde.

Maduro također tvrdi da iza atentata stoje i osobe koje žive u SAD-u i koje su ga financijski potpomgle. »Prema prvim rezultatima istrage, više osoba koje su financirale napad žive u SAD-u na Floridi«, kazao je Maduro.