Sve za EU

Na Kosovu amnestija za pobunjene Srbe

Hina

Zakonom se amnestiraju kaznena djela od oružane pobune, špijunaže, poticanja na nacionalnu, rasnu, vjersku ili etničku mržnju, do podmetanja požara, ilegalnog posjedovanja oružja i ugrožavanja teritorijalnog integriteta Kosova



PRIŠTINA Kosovo je u četvrtak proglasilo amnestiju za manjinske Srbe koji su sudjelovali u pobuni protiv vlasti, i taj važni korak u popravljanju odnosa sa Srbijom objema će zemljama pomoći da se primaknu Europskoj uniji.


Zakon amnestira lokalne Srbe koji su se protivili kosovskim vlastima pošto je ta nekadašnja srpska pokrajina 2008. proglasila nezavisnost.


Amnestija je važan dio srbijansko-kosovskoga sporazuma postignutog uz pomoć Europske unije. Sporazum, potpisan u travnju, otvorio je Srbiji vrata sporazuma o pridruživanju, a Prištini da prvi put od rata 1998.-99. uvede nadzor nad sjeverni dio zemlje u kojem su Srbi većina.




»U krhkoj demokraciji poput ove u kojoj živimo, zakonima se stvarnost zauvijek mijenja«, rekao je parlamentarcima prije glasanja zamjenik kosovskoga premijera Hajredin Kuci.


Za zakon glasalo je 90 od 120 zastupnika, a protiv su bili samo zastupnici oporbene stranke Vetevendosjea (samoodređenje).


Zakonom se amnestiraju kaznena djela od oružane pobune, špijunaže, poticanja na nacionalnu, rasnu, vjersku ili etničku mržnju, do podmetanja požara, ilegalnog posjedovanja oružja i ugrožavanja teritorijalnog integriteta Kosova.


Pedesetak tisuća Srba sa sjevera Kosova dugo odbija središnju vlast iz Prištine, kosovske zakone i sudove. Oni od rata žive u pravnome vakuumu, a njihova enklava de facto kao dio Srbije.


Po travanjskome sporazumu sjever će se integrirati u pravni sustav Kosova, iako postoji rizik da bi primjena toga sporazuma mogla ugroziti mir u toj regiji punoj oružja i neprijateljstva.