Počinje sezona penjanja

Na Everestu poginuo poznati švicarski alpinist Ueli Steck

Hina

Ueli Steck

Ueli Steck

Ueli Steck (40), nazvan Švicarski stroj zbog svojih vrlo brzih uspona, poginuo je nakon pada u podnožju Nuptsea, manjeg vrha na koji se želio popeti u fazi aklimatizacije



Poznati švicarski alpinist Ueli Steck, poginuo je u nedjelju nakon pada podno vrha Nuptse u nepalskom dijelu Everesta dok se pripremao za uspon na najviši vrh svijeta i prva je žrtva ovogodišnje penjačke sezone, priopćili su dužnosnici.


Ueli Steck (40), nazvan Švicarski stroj zbog svojih vrlo brzih uspona, poginuo je nakon pada u podnožju Nuptsea, manjeg vrha na koji se želio popeti u fazi aklimatizacije, uoči pokušaja uspona na Mount Everest, rekli su iz agencije Seven Summits Treks koja je organizirala Steckovu ekspediciju.


»Njegovo je tijelo pronađeno i prevezeno u Kathmandu«, rečeno je iz agencije.




Steck se navodno sam penjao prema Logoru 2, kada se poskliznuo i pao, ali su ga vidjela dva druga alpinista.


Steck je već jednom bio na vrhu Everesta, a to je želio pokušati ponovno izvesti 2013. kada je morao napustiti to području nakon sukoba trojice europskih alpinista, među kojima je bio i on, i nepalskih vodiča.


Stotine penjača u ovo doba godine nalazi se u baznom kampu Mount Everesta pripremajući se na uspon na najviši vrh svijeta, na 8850 metara.


Dosad se na Mount Everest popelo više od 5.000 penjača. Prošle godine to ih je izvelo njih 645 što je rekordni broj dosad za jednu sezonu.