Optužbe

NOVO IME NA POPISU Za seksualno napastovanje optužen i poznati američki TV novinar Charlie Rose

Hina

Reuters

Reuters

»Važno je da te žene znaju da ih čujem i da mi je duboko žao zbog mojeg nedoličnog ponašanja. Jako mi je neugodno«, reagirao je Rose u priopćenju objavljenom na Twitteru



Voditeljska zvijezda američke televizije Charlie Rose, poznat po intervjuima s vodećim svjetskim političarima poput američkog predsjednika Baracka Obame ili ruskog predsjednika Vladimira Putina, suspendiran je u ponedjeljak s postaja CBS, PBS i Bloomberg nakon objave svjedočanstava osam žena koje slavnog novinara optužuju da ih je seksualno uznemiravao.


Ime Charlieja Rosa, štovane figure s američkih malih ekrana, dodaje se tako na listu uglednih osoba optuženih za zlostavljanje u okviru otkrića o producentu Harveyju Weinsteinu koja su se nakon Hollywooda proširila na poslovni svijet, svijet medija i politike.


Osam žena bile su, po dnevniku Washington Post koji objavljuje njihova svjedočanstva, nekadašnje zaposlenice ili kandidatkinje za mjesta u »Charlie Rose« showu na PBS-u koji vodi Rose, također zaposlen i u jutarnjem »CBS This Morning«, a redovito sudjeluje i u informativnom magazinu »60 Minutes« na postaji CBS.


»Nažalost moja elektronska pošta već je prepuna mejlova žena koje su imale slične uznemirujuće susrete s Charliejem Roseom«, napisala je u ponedjeljak navečer Amy Brittain, novinarka Washingtona Posta, pozivajući osobe koje imaju informacije da je kontaktiraju e-mailom. »Naše praćenje te teme nastavlja se «, dodala je ona.Postaja PBS najavila je da smjesta ukida svoju emisiju osuđujući putem glasnogovornika »duboko uznemirujuće optužbe«.

Ista stvar na CBS-u. »Charlie Rose je smjesta suspendiran dok ne sagledamo u cijelosti problem«, reagirao je CBS News u priopćenju objašnjavajući da »vrlo ozbiljno shvaća« optužbe.


Među ponašanjem koje se predbacuje 75-godišnjem novinaru, osam žena spominje opscene telefonske pozive, pipkanja a dvije tvrde da se pred njima skinuo gol.


Te žene od kojih je pet svjedočilo anonimno, tvrde da su se dotične radnje odvijale od 1990. do 2011. Imale su između 21 i 37 godina u trenutku navodnih događanja.


»Važno je da te žene znaju da ih čujem i da mi je duboko žao zbog mojeg nedoličnog ponašanja. Jako mi je neugodno«, reagirao je Rose u priopćenju objavljenom na Twitteru.


»Proći će mnogo vremena, a možda gledatelji neće više nikad vidjeti Charlieja Rosea u voditeljskoj fotelji«, ocjenjuje profesor novinarstva Ben Bogarrds sa sveučilišta Quinnipiac.