NOVA MIGRANTSKA RUTA: Novi koridor vodi od Albanije i Crne Gore preko BiH

Hina

"Ovaj problem zemlje zapadnog Balkana moraju zajedno rješavati. Problem je i to što se ne poštuju sporazumi o readmisiji pa se gleda tko će veći dio problema prebaciti susjedu", kazao je Mektić.



SARAJEVO – Priljev ilegalnih migranata Bosnu i Hercegovinu značajno je povećan od početka godine, no policija u toj zemlji to stanje još uspijeva kontrolirati, kazao je u srijedu u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.


On je reagirao na podatke sigurnosnih službi iz kojih proistječe kako je tijekom protekla dva i pol mjeseca granična policija otkrila više od 500 ilegalnih migranata koji su pokušali ući u zemlju i zaustavljeni su na granicama.


“Što se tiče nas u BiH stanje nije alarmantno”, ustvrdio je Mektić pred novinarima ustvrdivši kako se krizom i procesom “apsolutno upravlja”, iako je migrantska ruta koja vodi preko BiH sve aktualnija.




Po njegovim riječima, kapaciteti koje ima BiH za zbrinjavanje i readmisiju migranata za sada su dostatni, a postoji i dobra suradnja s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i Visokim povjereništvom UN za izbjeglice (INHCR).


Mektić je kazao kako je koridor ilegalnih migracija iz pravca Albanije i Crne Gore najprije bio fokusiran na područje istočne Hercegovine kod Trebinja, no sada se proširio prema ka sjevernom dijelu do Višegrada, što otežava učinkoviti nadzor granice.


“Ovaj problem zemlje zapadnog Balkana moraju zajedno rješavati. Problem je i to što se ne poštuju sporazumi o readmisiji pa se gleda tko će veći dio problema prebaciti susjedu”, kazao je Mektić.


Najavio je kako će zatražiti nadzor pripadnika FRONTEX-a na granicama između BiH i susjednih zemalja kako bi se vidjelo “okreće li netko glavu i propušta migrante preko granice”.


Kazao je kako BiH ne zatvara oči pred tim problemom i odlučna je spriječiti ilegalne migracije iako ona definitivno nije trajno odredište migranata.


“Imamo odgovornost prema vanjskoj granici EU i tako ćemo postupati”, kazao je Mektić.