Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
22. travnja 2019.
Uzaludni pokušaji Therese May

NEMOGUĆA MISIJA Europa ne želi nove pregovore o Brexitu

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 11. prosinac 2018. u 23:18 2018-12-11T23:18:01+01:00

Donald Tusk je precizirao kako neće biti pregovora ni o sporazumu ni o njegovim pojedinim točkama, pa tako ni o »osiguraču« kojim bi se spriječila uspostava granične kontrole u Irskoj

Premda su europski čelnici pristali na margini ovotjednog redovitog summita EU-a u Bruxellesu još jednom razgovarati s britanskom premijerkom Theresom May i o Brexitu, čime se ta tema nepredviđeno vratila na europski stol, čini se kako je ipak riječ o simboličnoj gesti. Predsjednici Europskog vijeća i Europske komisije Donald Tusk i Jean-Claude Juncker izričito poručuju Londonu: novih pregovora o sporazumu neće biti. Nema prostora za nove pregovore o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, ponovno je Juncker poručio Londonu, uvjeravajući kako je sporazum što su ga ispregovarali Bruxelles i London »najbolji i jedini mogući«. Paradoksalno je što je sve donedavno to tvrdila i britanska premijerka Theresa May poručujući »moj sporazum ili nikakav sporazum!«, sve dok nije shvatila da će s takvim sporazumom pred sadašnjim parlamentom doživjeti potpuni, ponižavajući slom.

Odgoda glasanja

Zato je i predložila odgodu glasanja o sporazumu o razvodu Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a, najavivši još jedan krug razgovora u Bruxellesu, dok se neki u Londonu nadaju možda i novom sporazumu Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a, premda europski čelnici takvu mogućnost rezolutno odbacuju. Tusk tako precizira kako neće biti pregovora ni o sporazumu ni o njegovim pojedinim točkama, pa tako ni o tzv. backstopu, odnosno o osiguraču kojim bi se spriječila uspostava granične kontrole u Irskoj ako dvije strane ne uspiju postići dogovor o slobodnoj trgovini ni 21 mjesec nakon završetka prijelaznog razdoblja. Upravo ta odredba, prema kojoj bi Sjeverna Irska ostala dio europske carinske unije, jer se samo tako može očuvati meka granica na irskom otoku, izaziva najveći otpor u britanskom parlamentu, gdje u njoj neki vide opasnost od »aneksije« britanskog teritorija.  Međutim, Tusk dodaje kako su u Bruxellesu spremni razgovarati o tome kako olakšati ratifikaciju sporazuma u britanskom parlamentu, a i Juncker priznaje kako ima prostora za razgovor oko prateće političke izjave uz sporazum. Premijerka May je počela razgovore s europskim kolegama, na kojima traži dodatna jamstva za postignuti sporazum, što bi joj trebalo povećati potporu sporazumu u parlamentu. Glasanje o sporazumu odgođeno je na neodređen rok, a glasnogovornik Therese May jučer je najavio da će se novo glasanje održati do 21. siječnja. Danas se May sastala s nizozemskim kolegom Markom Rutteom, a potom u Berlinu s kancelarkom Angelom Merkel (kada nije uspjela izaći iz zaključanog automobila, u čemu su mnogi vidjeli više od puke simbolike) i u Bruxellesu s Junckerom i Tuskom.

Strpljenje pri kraju

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney isključuje mogućnost promjene sporazuma, dok u Londonu očekuju obvezujuća jamstva da Ujedinjeno Kraljevstvo neće trajno ostati u režimu predviđenom odredbom o tzv. backstopu. Europske članice, međutim, polako gube strpljenje, pripremajući se za najgori scenarij, odnosno odlazak Ujedinjenog Kraljevstva bez sporazuma. Njemački državni tajnik ministarstva vanjskih poslova Michael Roth poručuje kako »ponekad ne shvaća svijet oko sebe«, ne shvaćajući kako bi se to sporazum mogao promijeniti nakon što je toliko truda i energije uloženo u »nešto što ne želi ni Berlin ni Bruxelles«. U ovom je trenutku nejasno kako će se razriješiti ovaj zaplet. Na potezu je London, koji se napokon mora izjasniti o sporazumu, bilo da ga prihvati bilo da ga odbaci. Rok za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva, sada određen za konac ožujka, moguće je produljiti, no Ujedinjeno Kraljevstvo mora zatražiti produljenje, s čime se moraju suglasiti sve članice EU-a. Iako su iz Londona nekoliko puta poručivali da opoziv Brexita nije realan, u Bruxellesu ni tu opciju zasad potpuno ne isključuju, iako je za to potreban još jedan referendum. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš