Policija uključena u program

“NE BUDI MULA” I u Hrvatskoj počela Europolova kampanja protiv pranja novca

Hina

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Kampanja se odnosi na osvještavanje i informiranje javnosti o pojavnim oblicima kaznenog djela pranja novca u kojima osobe (tzv. financijske mule) za određenu naknadu na svoje račune primaju protuzakonito stečeni novac



ZAGREB Hrvatska policija i ove godine, treću godinu zaredom, sudjeluje u kampanji »Ne budi mula«, koja se u organizaciji i koordinaciji Europola provodi u svim državama članicama, a odnosi se na osvještavanje i informiranje javnosti o pojavnim oblicima kaznenog djela pranja novca u kojima osobe (tzv. financijske mule) za određenu naknadu na svoje račune primaju protuzakonito stečeni novac.


Novac je najčešće stečen kao posljedica kaznenog djela računalne prijevare, a nakon što je uplaćen na njihov račun, financijske ga mule prosljeđuju dalje na račune pod nadzorom organiziranih kriminalnih organizacija.


Navedena kaznena djela, s određenim modifikacijama svake godine, česta su pojava i u Hrvatskoj, priopćeno je u utorak iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).




Osim operativnog djelovanja policije, kojim se kriminalističkim istraživanjima želi suzbiti takav način nezakonitog prijenosa novca, medijskom kampanjom želi se utjecati na građane koji možda i ne znaju da bi takvim postupcima počinili kazneno djelo.


Tijekom kampanje, koja će trajati od 27. studenog do 1. prosinca, javnost će promidžbenim materijalom (letci i videomaterijal), koji će se distribuirati preko medija, objavom na internetskim stranicama MUP-a i poslovnih banaka te preko društvenih mreža, biti upoznata s pojmom »financijske mule«, njegovim značenjem te načinom na koji se novac nezakonito prenosi.


U sklopu kampanje 29. studenoga održat će se i konferencija za novinare u Ravnateljstvu policije na kojoj će biti predstavljene aktivnosti policije provedene u operativnom tjednu prije kampanje.


Ministarstvu unutarnjih poslova u toj je kampanji partner Hrvatska udruga banaka, koja je u kampanji sudjelovala i proteklih godina, stoji u priopćenju.