Glavni tajnik

NATO protiv vojne intervencije u Sjevernoj Koreji

Hina

REUTERS

REUTERS

Sjedinjene Države imaju pravo braniti sebe i svoje saveznike, ali istovremeno sam siguran da nitko ne želi vojno rješenje, rekao je Jens Stoltenberg



Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je u petak u Bruxellesu upozorio da bi vojna intervencija u Sjevernoj Koreji imala »razarajuće posljedice«, u razgovoru za AFP u sjedištu Saveza.


»Uporaba vojne sile bi imala razorne posljedice, mislim da to nitko ne želi«, rekao je Stoltenberg na pitanje o ratnoj retorici američkog predsjednika Donalda Trumpa u vezi sjevernokorejske krize.


»Sjedinjene Države imaju pravo braniti sebe i svoje saveznike, ali istovremeno sam siguran da nitko ne želi vojno rješenje«, dodao je.




Američki predsjednik je žestoko reagirao na niz pokusa balističkih projektila dugog dometa i jedan nuklearni test Pyongyanga nazvavši sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Una »luđakom s nuklearnim oružjem« i prijeteći da će odgovoriti »vatrom i bijesom«.


Glavni tajnik NATO-a će krajem listopada u Japanu i Južnoj Koreji potvrditi podršku Zapada u toj krizi.


»Potreban je snažan gospodarski pritisak na Sjevernu Koreju, treba nastaviti koristiti sva raspoloživa politička i diplomatska sredstva jer ono što sada čine sjevernokorejski dužnosnici je opasno i predstavlja svjetsku prijetnju na koju treba dati svjetski odgovor«, rekao je Stoltenberg.


»Nije prihvatljivo samo gledati što čini Sjeverna Koreja, ali NATO ne planira vojnu nazočnost u tom dijelu svijeta«, dodao je.


Domet i preciznost sjevernokorejskih projektila koji su nedavno testirani navode 29 zemalja Sjevernoatlantskog saveza da razmotre modifikacije njihove obrane protiv projektila, koja je djelomično operativna iz jedne baze u Rumunjskoj.


Stoltenberg je naglasio da njihovi stručnjaci rade na tehnologiji i usavršavanju sustava.