Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Na pomolu veliki sukob

NAPETO U KIRKUKU Došlo do razmjene artiljerijske vatre između iračkih snaga i kurdskih pešmerga

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 16. listopad 2017. u 7:14 2017-10-16T07:14:34+02:00

Američki State Department objavio je u nedjelju kako pozorno prati razvoj događaja u području Kirkuka i da je »vrlo zabrinut« izvješćima o konfrontaciji snaga iračke vlade i kurdskih pešmerga

Snage iračke vlade preuzele su kontrolu nad »velikim dijelom» regije Kirkuka bez sukoba sa snagama kurdskih pešmerga, objavila je u ponedjeljak rano ujutro iračka državna televizija.

Do preuzimanja nadzora došlo je nakon što je premijer Haider al-Abadi naložio vojsci da uspostavi mjere sigurnosti na ovom naftom bogatom području »u suradnji sa stanovništvom i pešmergama«.

No kako prenosi agencija France Presse pozivajući se na dužnosnike pešmerga koji su htjeli ostati anonimni, u noći s nedjelje na ponedjeljak došlo je do razmjene artiljerijske vatre između iračkih i kurdskih snaga južno od grada Kirkuka. 

Američki State Department objavio je u nedjelju kako pozorno prati razvoj događaja u području Kirkuka i da je »vrlo zabrinut« izvješćima o konfrontaciji snaga iračke vlade i kurdskih pešmerga. 

»Pozorno pratimo situaciju u Kirkuku i vrlo smo zabrinuti izvješćima o sukobu«, kazao je dužnosnik State Departmenta. »Angažirani smo kod svih strana u sukobu i radimo na smanjenju napetosti«, dodao je.

Iračka vlada ranije je objavila kako su njezine snage preuzele kontrolu nad »velikim područjem« regije Kirkuka, uključujući naftna polja zapadno od grada, u ponedjeljak rano ujutro, prenijela je to državna televizija.

S druge strane pokrajinska kurdska vlada opovrgava ove navode.

Nešto ranije Pentagon, američko ministarstvo obrane, pozvao je iračke i kurdske snage na »izbjegavanje akcija koje izazivaju napetost« i vrate se dijalogu kako bi riješili tenzije i razriješili međusobne razlike.

»Protivimo se nasilju bilo koje strane i pozivamo protiv destabilizirajućih akcija koje odvraćaju od borbe protiv ISIL-a i dalje potkopavaju iračku stabilnost«, kazala je glasnogovornica Pentagona

Laura Seal upitana za komentar objave iračke vlade da su njezine snage preuzele kontrolu nad »velikim područjima« oko Kirkuka bez sukoba s kurdskim pešmergama.
Svjetske agencije prenijele su ranije tu iračku objavu, ali je France Presse od anonimnih dužnosnika pešmerga doznao da je navodno došlo i do razmjene topničke vatre između dviju strana.

»Nastavljamo podupirati jedinstveni Irak«, kazala je glasnogovornica Pentagona. »Unatoč tome što je kurdistanska regionalna vlada donijela nesretnu odluku o održavanju referenduma o neovisnosti, dijalog ostaje najbolja opcija kako bi se uklonile postojeće tenzije i riješila dugotrajna pitanja, u skladu s iračkim ustavom«.

Također je pozvala »sve aktere« u regiji da se usmjere na zajedničku prijetnju Islamske države i da se izbjegne podizanje tenzija unutar iračkog naroda te istaknula kako su Sjedinjene Države obučavale i naoružale i iračke i kurdske snage.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.