Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 4
Sutra: 21° 21° 4
20. listopada 2019.
Panika u Kuopiou

NAPAD MAČEM U ŠKOLI Jedna osoba ubijena i 10 ozlijeđenih u Finskoj

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 1. listopad 2019. u 17:14 2019-10-01T17:14:19+02:00

»Osumnjičeni je bio naoružan hladnim oružjem«, rekao je glasnogovornik finske policije. Rekao je da je napadač »mačem ubo jednu djevojku u vrat i trbuh«, ispričao je svjedok lokalnim medijima. Napadač je kasnije aktivirao zapaljivu bombu

HELSINKI Jedan muškarac je mačem ubio jednu osobu i ranio devet u utorak u strukovnoj srednjoj školi u Kuopiou, u središtu Finske, javile su lokalne vlasti.

Napadač s mačem, koji je također ranjen, upao je tijekom jutra u jedan od razreda instituta za profesionalno usavršavanje Savo, gdje se školuju srednjoškolci i odrasli, javili su lokalni mediji. Napadač je uhićen.

»Osumnjičeni je bio naoružan hladnim oružjem«, rekao je glasnogovornik finske policije. Rekao je da je napadač »mačem ubo jednu djevojku u vrat i trbuh«, ispričao je svjedok lokalnim medijima. Napadač je kasnije aktivirao zapaljivu bombu.

Okolnosti napada su još uvijek nejasne, kao i motivi uhićenoga.

Radi se o muškarcu, finskom državljaninu, napisala je policija i na Twitteru i dodala da je on imao i vatreno oružje.

Finski premijer Antti Rinne je osudio »šokantni« napad.

Iako je nasilje relativno rijetko u toj nordijskoj zemlji s 5,4 milijuna stanovnika, u Finskoj su izvedena dva masovna ubojstva u školskim ustanovama krajem 2000.-ih.

Godine 2007. 18-godišnjak je ubio sedam učenika i direktoricu gimnazije u Tuusuli, sjeverno od Helsinkija i zatim počinio samoubojstvo.

U rujnu 2008. student je ubio 10 osoba u gimnaziji Kauhajoki, na zapadu zemlje i također počinio samoubojstvo.

U kolovozu 2017. je marokanski tražitelj azila (22) ubio dvije žene i ranio osam osoba u Turku, na jugozapadu Finske. On je u lipnju 2018. osuđen na doživotni zatvo

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.