Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
15. prosinca 2019.
Još gori

NAJRAZORNIJI U POVIJESTI Kalifornijom nastavljaju divljati divovski požari, vatrogasci na rubu

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 8. kolovoz 2018. u 11:58 2018-08-08T11:58:00+02:00

Najveći požar među njima, Mendocino Complex, u ponedjeljak je potukao rekord star nekoliko mjeseci, najrazornije vatre u smislu spaljene površine u nedavnoj povijesti te države na zapadu SAD-a

Više od 14.000 vatrogasaca iz čitavog SAD-a, pa čak iz Australije i Novog Zelanda u srijedu se borilo s divovskim požarima koji nastavljaju harati Kalifornijom pošto su spaljene tisuće hektara u gotovo mjesec dana.

Najveći požar među njima, Mendocino Complex, u ponedjeljak je potukao rekord star nekoliko mjeseci, najrazornije vatre u smislu spaljene površine u nedavnoj povijesti te države na zapadu SAD-a.

Od sredine srpnja, desetak osoba, od kojih najmanje četiri vatrogasca, poginula su u brojnim požarima koji haraju Kalifornijom, najnaseljenijom u Sjedinjednim Državama.

Od 27. srpnja Mendocino je već uništio približno 120.000 hektara. Svladan u razini od tek 34 posto, nastavio je harati pošumljenim, strmim i teško pristupačnim brdima oko Clear Lakea, sjeverno od San Francisca.

Težak pristup kao i suša te vrućina kompliciraju posao vatrogasaca, naglasila je CalFire, odgovorna kalifornijska služba.

Mendocino Complex uništio je najmanje 143 građevina, među kojima 75 stambenih kuća, a u opasnosti je još 11.000 građevina.

Meteorološka predviđanja govore da će ostatak tjedna biti i dalje vruć i suh, pogodan za požare.

Pentagon je u ponedjeljak najavio da će poslati u pomoć i vojsku. U nedjelju je američki predsjednik Donald Trump proglasio izvanredno stanje zbog prirodne katastrofe i naredio da savezna vlada pruži pomoć lokalnim vlastima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.