NA RUBU RATA: SAD tvrde da je Iran oborio njihov dron u međunarodnom zračnom prostoru

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Iranska elitna revolucionarna garda upozorila je u četvrtak da neće dopustiti agresiju nad Teheranom, objavila je iranska državna televizija.



WASHINGTON – Iranskim projektilom oboren je američki vojni dron u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog tjesnaca, rekao je u četvrtak anonimni američki dužnosnik.


Dužnosnik je otkrio da je riječ o dronu američke mornarice MQ-4C Triton. Drugi detalji nisu poznati kao ni vrijeme obaranja drona.


Prije toga kapetan mornarice i glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američke vojske, Bill Urban, rekao da američka vojska nije letjela iznad iranskog zračnog prostora.




“Nijedna američka letjelica nije bila u iranskom zračnom prostoru”, naveo je Urban.


Iranska elitna revolucionarna garda upozorila je u četvrtak da neće dopustiti agresiju nad Teheranom, objavila je iranska državna televizija.


“Obaranje američkog drona je jasna poruka Americi. Naše granice su crvena linija za Iran i snažno ćemo reagirati protiv bilo kakve agresije. Iran ne traži rat ni s jednom zemljom, ali smo potpuno spremni braniti se”, rekao je vrhovni zapovjednik Iranske elitne nacionalne garde, Hossein Salami. Iran tvrdi da je dron povrijedio iranski zračni prostor.


Napetost između Irana i Sjedinjenih Država zaoštrila se od prošle godine nakon što se predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila iz 2015. Obnovio je sankcije toj zemlji i nastoji svesti na nulu iranski izvoz nafte.