Opasni navodi

Muslimanski liječnik optužen da je stelirizirao 4.000 budističkih žena putem carskog reza

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Oko slučaja se je još više podigla prašina jer su monasi iz većinske Sinhala budističke zajednice protestirali protiv Shafija ispred učiteljske bolnice Kurunegala, gdje radi



KURUNEGALA – 23. svibnja, list Šri Lanke Divaina, poznat po nacionalističkom stavu, objavio je članak na naslovnoj stranici u kojem se navodi da je muslimanski liječnik potajno sterilizirao 4.000 sinhalskih budističkih žena nakon carskih rezova.


Liječnik, koji nije bio identificiran u članku, također je opisan kao član National Thowheed Jamatha, jedne od dviju lokalnih islamskih skupina koje su okrivljene za bombaške napade u kojima je poginulo više od 250 ljudi u hotelima i crkvama na Uskrs, piše Reuters.


Članak je napisan otprilike tjedan dana nakon što su budističke mafije u sjeverozapadnoj provinciji Šri Lanke uništile muslimanske domove, trgovine i džamije u neredima izazvanim koordiniranim bombaškim napadima u glavnom gradu Colombu i još dva grada.




Glavni urednik Divaine, Anura Solomons, izjavio je za Reuters kako se priča u novinama temelji na policijskim i bolničkim izvorima, za koje kaže da ih ne može otkriti.


Navodi da bi muslimanski liječnik mogao nasilno sterilizirati budističke žene su osobito opasni na otoku na kojem je nekolicina budista optužila muslimane da žele povećati stopu nataliteta kako bi proširili svoj utjecaj.


Dva dana kasnije uhićen je liječnik Segu Shihabdeen Mohamed Shafi. Policija je priopćila kako je optužen za stjecanje imovine na sumnjiv način. Policija također ispituje tvrdnje o sterilizaciji i poziva sve potencijalno pogođene žene da iznesu svoj stav.


Glasnogovornik policije, Ruwan Gunasekera, izjavio je kako je Shafi optužen za kazneno djelo pranja novca, ali je odbio dati dodatne informacije o financijskim optužbama s kojima se suočio ili optužbama za sterilizaciju.


Shafijev odvjetnik, Faris Saly, izjavio je kako je istraga pogrešna jer vlasti nisu zatražile dokaze o sterilizaciji sve do Shafijevog uhićenja, dodajući kako su svi navodi neutemeljeni.


Shafi je istaknuti liječnik u budističkom središtu Kurunegale, okrugu s visokom koncentracijom vojnog osoblja i nacionalističke grupacije bivše predsjednice Mahinde Rajapaksa, sada vođe opozicije.


Oko slučaja se je još više podigla prašina jer su monasi iz većinske Sinhala budističke zajednice protestirali protiv Shafija ispred učiteljske bolnice Kurunegala, gdje radi.


“Ako se ove tvrdnje dokažu, pokazat će da žele uništiti Sinhala zajednicu”, rekao je Pradeep Kumar, 38-godišnji vozač, koji je čekao u prepunom bolničkom hodniku dok mu je supruga davala izjavu u kojoj je detaljno opisivala kako je Shafi porodio njihovu kćer prije 11 godina.


Dodao je kako su zabrinuti nakon što su čuli za slučaj jer su šest godina bezuspješno pokušavali dobiti drugo dijete.