Terorizam u Francuskoj

Muškarac koji je putem audio snimke preuzeo odgovornost za napade u Parizu je francuski džihadist

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Nakon dugog proučavanja snimke teksta od 5 i pol minuta na francuskom, objavljene dan nakon napada u kojima je poginulo 129 ljudi, specijalne službe su zaključile da se radi o glasu Fabiena Claina



PARIZ  Francuske snage reda izvele su “128 premetačina” u noći s ponedjeljka na utorak u okviru izvanrednog stanja proglašena nakon napada u Parizu, izjavio je na radio-postaji France Info ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.


Prethodne noći slična opsežna operacija dovela je do 128 pretresa u 19 okruga pri čemu su privedene 23 osobe te zaplijenjen 31 komad oružja.


 NOVO 17.59 Tekst u kojem preuzima odgovornost za krvave atentate u Parizu u ime skupine Islamska država (IS) pročitao je u snimci objavljenoj na internetu francuski džihadist Fabien Clain, naveli su u utorak izvori bliski istrazi, prenosi AFP.




Taj 35-godišnjak je blizak Mohamedu Merahu, koji je u ožujku 2012. ubio trojicu vojnika, profesora i troje učenika židovske škole u području Toulousea, nakon čega ga je smaknula policija.


Nakon dugog proučavanja snimke teksta od 5 i pol minuta na francuskom, objavljene dan nakon napada u kojima je poginulo 129 ljudi, specijalne službe su zaključile da se radi o glasu Fabiena Claina. On i njegov brat Jean-Michel su odrasli u Toulouseu, a postali su radikalni muslimani početkom 2000. godina. Zatim su se približili islamskoj zajednici  koju vodi Francuz sirijskog podrijetla Oliver Corel, stariji od njih, kojeg su doživljavali kao duhovnog vođu.


Fabiena Claina, koji se novim imenom zove Omar smatraju jednim od organizatora podružnice za slanje islamističkih boraca u Irak. Osuđen je u srpnju 2009. na 5 godina zatvora.


Tijekom zatočenja zatvorske vlasti su zaplijenile poruku koju je uputio Mohamedu Merahu, kojeg je upoznao nekoliko godina ranije.


Nakon oslobođenja Fabien Clain je krenuo u Siriju gdje se pridružio Islamskoj državi. Smatra se da stoji iza neuspjelog napada u travnju na crkvu u pariškoj regiji, u Villejuifu.


NOVO 14:00  Posebne njemačke snage uhitile su trojicu muškaraca u blizini grada Aachena u okviru velike europske potrage za osumnjičenicima za pariške napade u petak, kazala je policija, dok je britanska policija uhitila dvojicu ali je kazala da oni nisu uhićeni u vezi s atentatima u Parizu.


 »Primili smo informaciju da bi jedan bjegunac povezan s pariškim napadima mogao biti na našem području«, kazao je policijski glasnogovonrik.


 Okolnosti uhićenja u Alsdorfu, u blizini granice s Nizozemskom nisu objavljene, a nije otkriven ni identitet uhićenika.


 Ian Huntern iz britanske protuterorističke službe rekao je kako uhićenja u Britaniji »nisu vezana uz terorističke napade u Parizu i ne postoji nikakva direktna prijetnja lokalnoj zajednici«. Dvojica muškraca trenutno su u pritvoru.

 »Oni su pokušali napustiti Ujedinjeno Kraljevstvo preko Dovera i uhićeni su zahvaljujući dužnosnicima policije u Kentu«, nastavio je u priopćenju.


NOVO 13:03  Belgijski mediji objavili su u utorak da je policija u Bruxellesu pronašla streljivo i materijal za proizvodnju eksploziva u kućama dvojice uhićenih za moguću povezanost s terorističkim napadima u Parizu. Njihovi odvjetnici tvrde da su nevini i da im je jedini grijeh to što su se rano u subotu vozili u Pariz kako bi pokupili prvoosumnjičenog Salaha Abdeslama, koji ih je nazvao i rekao da mu se pokvario automobil.

Tabloid Derniere Heure je, ne navodeći izvor, objavio da su dvojica uhićenih u svojim kućama držala amonijev nitrat.


Zanijekali su da su ga kupili kako bi proizveli eksploziv, piše list.


Stariji brat Salaha Abdeslama Brahim bio je jedan od sedmorice koji se raznio u Parizu u petak navečer improviziranim eksplozivnim pojasom.


NOVO 12:31 Identitet koji je naveden u sirijskoj putovnici pronađenoj uz jednog od počinitelja atentata u Parizu mogao bi odgovarati onome pripadnika sirijske vojske Bašara al-Asada, ubijenome prije par mjeseci, doznaje u utorak agencija France Presse od izvora bliskoj istrazi.


Ta putovnica glasi na ime Ahmada Mohammada, rođenog 10. rujna 1990. u Idlebu, na sjeverozapadu Sirije. Otkrivena je pored tijela jednog od džihadista koji se je raznio bombom u petak navečer u blizini stadiona Stade de France, u sjevernom dijelu Pariza.


 Svi elementi ukazuju na to da bi mogla biti riječ o pripadniku vojske lojalne sirijskom predsjedniku, navodi izvor koji smatra da s obzirom na to postoje dvije hipoteze: ta je putovnica prepravljena ili je riječ o falsificiranom dokumentu s preuzetim identitetom.


Tu je putovnicu nosio migrant registriran 3. listopada na grčkom otoku Leros, kamo je stigao iz Turske.


Taj je migrant, čiji pravi identitet tek treba biti potvrđen, napustio je Grčku nepoznatog datuma i registriran je poslije nekoliko dana u Hrvatskoj.


 Vezano uz slučaj te putovnice Njemačka je upozorila na moguće poteze Islamske države kojima ona želi »politizirati i radikalizirati pitanje izbjeglica u Europi«.  


 Nakon što je pronađena ova putovnica koja je navodno pripadala izbjeglici čelnica ekstremne desnice u Francuskoj Marine le Pen zatražila je u ponedjeljak »trenutačnu obustavu prijema izbjeglica« u tu zemlju.   


NOVO 11:59  Automobil koji je možda poslužio za pripremu napada u petak navečer u glavnom gradu Francuske pronađen je u utorak ujutro u Parizu, rečeno je iz policijskih izvora.


“Moguće je da je crni clio, pronađen na Trgu Albert Kahn u 18. četvrti u Parizu, poslužio za pripremu napada”, objasnili su policijski izvori. “Automobil je primijećen na autocesti A1 koja opslužuje sjever Francuske, u okviru onoga što bi mogle biti pripremne veze između Pariza i Belgije”, istaknuo je jedan od tih izvora.


“Međutim, jedino forenzička analiza automobila može odrediti njegovu umiješanost”, rekao je drugi policijski izvor.


Vozilo parkirano djelomično na pješačkom prijelazu u zavoju registrirano je u Belgiji.


Operacija provjere nalazi li se u vozilu eksploziv završena je. Forenzičari su preuzeli pregled vozila.


NOVO 11:56 Zemlje članice Europske unije jednoglasno su podržale zahtjev Francuske da se aktivira članak Ugovora Europske unije o uzajmoj obrani i pomoći, izjavila je u utorak visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.


“Danas su zemlje članice jednoglasno dale snažnu potporu i izrazile spremnost da pruže traženu pomoć”, rekla je Mogherini na konferenciji za novinare.


 Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian u utorak je službeno na sastanku ministara obrane podnio zahtjev da se aktivira članak 42.7 Ugovora Europske unije, koji govori o uzajmnoj obrani i pomoći u slučaju kada to zatraži jedna napadnuta članica.


 Taj članak Ugovora nikada nije korišten u povijesti EU-a. Francuski predsjednik Francois Hollande je najavio da će tražiti potporu nakon terorističkih napada u Parizu u kojima je poginulo 29 osoba.


 Ministri obrane nisu donijeli nikakvu formalnu odluku.


 Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian je rekao da će izražena potpora poslužiti kao osnova za bilateralne razgovore s ostalim članicama kako bi se vidjelo što svaka od njih može ponuditi Francuskoj. 


 Dodao je da bi ta potpora mogla biti korištena u francuskoj intervenciji u Siriji ili u drugim područjima.


NOVO 11:20 Rusija je u utorak podržala Francusku zračnim udarima na položaje Islamske države u Raki, kazao je visoki dužnosnik francuske vlade.


“U ovom trenutku u tijeku je snažno rusko bombardiranje Rake što je dokaz da postaju svjesni (prijetnje koju predstavlja Islamska država)”, kazao je izvor koji nije želio biti imenovan.


Napad je uslijedio nakon najave ruskog predsjednika Vladimira Putina da će Moskva intenzivirati zračne udare u Siriji nakon što su ruske snage sigurnosti utvrdile da je ruski putnički zrakoplov srušen podmetnutom bombom 31. listopada nad Sinajem. Odgovornost za taj teroristički čin preuzela je Islamska država.


Francusko zrakoplovstvo također je bombardiralo uporište IS-a u Raki, na sjeveru Sirije, u noći s ponedjeljka na utorak, uništivši zapovjedni centar i centar za obuku, objavilo je francusko ministarstvo obrane.


NOVO  11:02  Francuski premijer Manuel Valls naglasio je u utorak da je broj osoba umiješanih u napade u Parizu u petak još nepoznat, spominjući na radio France Inter hipotezu o suučesnicima u Francuskoj i Belgiji.


“U trenutku u kojem govorimo ne znamo ima li suučesnika onih koji su ubijali, onih koji su počinili taj užas u Parizu”, izjavio je premijer. “Možda ima u Francuskoj, u Belgiji suučesnika, pojedinaca koji su povezani s tim pokoljem”.


“Sada se moramo usredotočiti na istragu”, naglasio je on. “Još ne znamo realno stanje, posebice oko broja osoba umiješanih u napade u petak navečer”.


“Jesu li bile dvije ili tri skupine, kako su djelovale, što se točno dogodilo na Stade de France, istraga napreduje ali s potrebnom dozom tajnosti”, kazao je on.


“Cilj nije samo uništiti IS nego i moći privesti, uhititi, shvatiti što se zapravo dogodilo”, dodao je Valls.


Uz sedam samoubojica poginulih u petak na mjestu napada, istražitelji gone Salaha Abdeslama koji je osmi pripadnik triju ekipa koje su izravno sudjelovale u ubojstvima a za kojim je izdana međunarodna tjeralica.


Po istražiteljima, Salah Abdeslam surađivao je s Abdelhamidom Abaudom, 28-godišnjim belgijskim džihadistom koji navodno živi u Siriji i vrlo je aktivan član IS-a te osumnjičen kao naručitelj napada planiranih u Belgiji.


Dvojica osumnjičenih čiji identitet nije otkriven optužena su u ponedjeljak u Bruxellesu za terorizam nakon smrtonosnih napada u Parizu.


NOVO 11:01 Francuska je u utorak službeno zatražila da se po prvi put aktivira članak Ugovora Europske unije o uzajamnoj obrani.


“Upravo sam se pozvao na članak 42.7 Ugovora EU”, objavio je na Twitteru francuski ministar obrane Jean Yves Le Drian, koji sudjeluje na sastanku ministara obrane zemalja članica EU-a.


Članak o uzajamnoj obrani i pomoći nikada do sada nije korišten.


NOVO 8:45 Francusko zrakoplovstvo ponovno je bombardiralo uporište IS-a u Raki, na sjeveru Sirije, u noći s ponedjeljka na utorak, uništivši zapovjedni centar i centar za obuku, objavilo je francusko ministarstvo obrane.


“Francuska vojska izvela je drugi put u razmaku od 24 sata zračni napad na IS u Raki u Siriji”, priopćilo je ministarstvo.


U napadu “je sudjelovalo deset borbenih zrakoplova Rafale i Mirage 2000 angažiranih iz UAE i Jordana” koji su izbacili 16 bombi, što je misija usporediva s onom u nedjelju navečer.


“Dva su cilja pogođena i razorena istovremeno”, ističe se u propćenju.


“Izvedenom u suradnji s američkim snagama, u napadu su ciljane točke identificirane u prethodno provedenim izvidnicama francuskih snaga”. Francusko zrakoplovstvo od rujna intervenira u Siriji protiv IS-a.