Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Posebni istražitelj

Mueller kritizirao Barrov sažetak istrage o ruskom uplitanju u izbore u SAD-u: 'Javnost je zbunjena'

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 1. svibanj 2019. u 8:29 2019-05-01T08:29:00+02:00

»Sada u javnosti vlada zbunjenost u pogledu ključnih aspekata rezultata naše istrage«, napisao je Mueller prema izvješću Washington Posta

WASHINGTON Posebni istražitelj Roberet Mueller, koji je vodio istragu o ruskom uplitanju u američke presjedničke izbore, požalio se da je državni odvjetnik William Barr iz sažetka izvješća o istrazi izostavio ključan kontekst, što je prouzročilo zabunu u javnosti, izvijestili su američki mediji.

Tjednima su američka javnost i zastupnici američkog Kongresa zaključke Muellerove istrage mogli iščitavati samo iz Barrova sažetka. Potom je 18. travnja objavljena redigirana verzija Muellerova izvješća i stvari su postale jasnije.

Citirajući navode iz Muellerova pisma ministarstvu pravosuđa, Washington Post izvijestio je u utorak da Barrov sažetak prema Muellerovu mišljenju »nije u potpunosti odrazio kontekst, prirodu i bit« njegove istrage i zaključaka.

»Sada u javnosti vlada zbunjenost u pogledu ključnih aspekata rezultata naše istrage«, napisao je Mueller prema izvješću Washington Posta..

»To bi moglo minirati glavni razlog zbog kojeg je ministarstvo imenovalo posebnog istražitelja: da se osigura puno povjerenje javnosti u ishod istrage«, upozorio je posebni istražitelj.

Barr bi danas trebao svjedočiti pred odborom američkog Senata o Muelleovom izvješću.

Očekuje se da će njegovo svjedočenje izazvati žestoke podjele i da će ga zastupnici Demokrata kritizirati zbog odluka iz proteklih tjedana.

Posebni istražitelj zaključio je da se Rusija uplela u predsjedničke izbore i da je njezin cilj bio pomoći predsjedniku Donaldu Trumpu ali i da članovi Trumpova predizbornog stožera nisu bili u dosluhu s Rusijom.

Mueller je otklonio zaključak o ometanju istrage ali je izričito naglasio da predsjednika Trumpa ne odrješuje u potpunosti svake krivnje. Barr je potom odlučio da neće pokrenuti nikakav pravni postupak protiv američkog predsjednika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze