Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
21. siječnja 2020.
Posebni američki istražitelj

Mueller: Podizanje optužnice protiv Trumpa 'nije bila opcija', ministarstvo pravosuđa me spriječilo

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 29. svibanj 2019. u 20:07 2019-05-29T20:07:38+02:00

»Kad bismo bili uvjereni da predsjednik nije počinio zločin, to bismo i rekli. Međutim, nismo utvrdili je li predsjednik počinio zločin «, kazao je Mueller

WASHINGTON Posebni američki istražitelj Robert Mueller rekao je u srijedu da njegova istraga o ruskoj upletenosti u predsjedničke izbore 2016. nikada nije vodila podizanju optužnice protiv predsjednika Donalda Trumpa te da neće otkriti više informacija od onih koje su već objavljene u izvješću.

U svom prvom javnom obraćanju od početka istrage u svibnju 2017., Mueller je poručio da ga je ministarstvo pravosuđa SAD-a izričito spriječilo u podizanju optužnice protiv trenutnog predsjednika.

»Optužba za kazneno djelo stoga nije opcija koju smo mogli razmotriti«, rekao je Mueller novinarima i najavio svoju ostavku u Ministarstvu pravosuđa.

Redigirana verzija Muellerovog izvješća objavljena je u travnju, u kojoj se zaključilo da se Rusija više puta miješala u izbore 2016. te da je Trumpova izborna kampanja imala višestruke kontakte s ruskim dužnosnicima, ali se nije upustila u kriminalnu zavjeru s Moskvom kako bi osvojila Bijelu kuću.

Mueller je također odbio prosuditi je li Trump opstruirao pravosuđe, iako je u izvješću navedeno 10 slučajeva u kojima je Trump pokušao spriječiti istragu.

»Kad bismo bili uvjereni da predsjednik nije počinio zločin, to bismo i rekli. Međutim, nismo utvrdili je li predsjednik počinio zločin «, kazao je Mueller.

Dodao je da izvještaj na 448 stranica govori sam za sebe.

»Osim onoga što sam danas ovdje rekao i onoga što je sadržano u našem pisanom radu, ne vjerujem da je prikladno da nastavim govoriti«, rekao je Mueller u kratkoj izjavi novinarima u sjedištu Ministarstva pravosuđa.

Trump, koji je u više navrata osudio Muellerovu istragu kao lov na vještice, smatra da je to pitanje riješeno.

»Ništa se ne mijenja zbog Muellerova izvješća«, objavio je na Twitteru. »Nije bilo dovoljno dokaza, a kad dokazi u našoj zemlji izostanu osoba je nevina. Slučaj je zatvoren! Hvala.«

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.