Bivšem egipatskom predsjedniku prihvatili žalbu

Mubaraku će se ponovno suditi za s ubojstvo stotina prosvjednika 2011.

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Sud prihvaća žalbu tužitelja i ponovno će se pozabaviti slučajem 5. studenoga", izjavio je sudac Kasacijskog suda Anvar el-Gabri



KAIRO – Bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku ponovno će se suditi zbog suučesništva u ubojstvu stotina prosvjednika 2011., objavio je u četvrtak Kasacijski sud pošto je prihvatio priziv tužiteljstva, objavili su egipatski mediji.


U lipnju 2012. Mubarak je osuđen na prvostupanjskom sudu na doživotni zatvor zbog suučesništva u ubojstvu stotina prosvjednika tijekom narodne pobune 2011. kojom je protjeran s vlasti. Drugi sud koji mu je ponovno sudio 29. studenog 2014. na kraju je oslobodio Mubaraka optužbi, a tužiteljstvo je podnijelo žalbu Kasacijskom sudu, najvišem prizivnom sudu u zemlji.


“Sud prihvaća žalbu tužitelja i ponovno će se pozabaviti slučajem 5. studenoga”, izjavio je sudac Kasacijskog suda Anvar el-Gabri, poništavajući de facto presudu od 29. studenoga.




Po Mubarakovim odvjetnicima zasad nije jasno hoće li sud izreći presudu tog 5. studenoga nakon suđenja ili će tada otvoriti novi proces.


U 87. godini, bivši predsjednik trenutno je zatočen u vojnoj bolnici u Kairu. Osuđen je zajedno s dvojicom sinova Alom i Gamalom na tri godine zatvora u korupcijskoj aferi.


U četvrtak je sud potvrdio oslobađanje o kojem je odlučeno u studenom za sedam Mubarakovih suoptuženika, među kojima je i tadašnji ministar unutarnjih poslova Habib al-Adli.