Napetost raste

Moskva odbacuje “apsurdan” poziv Zapada i uložit će veto na UN-ovu rezoluciju

Hina

Reuters

Reuters

Zahtjev da Moskva uskrati potporu sirijskome predsjedniku Bašaru al-Asadu je »kratkovidan« i »apsurdan«, rekao je glasnogovornik Kremlja u srijedu kada je u posjetu Moskvi američki državni tajnik Rex Tillerson



MOSKVA Rusija je odbacila »apsurdan« zahtjev Zapada da prestane podupirati sirijskog predsjednika, objavio je Kremlj, a rusko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je veto na nacrt nove rezolucije UN-a o Siriji o kojoj će se glasati u srijedu navečer, prenose agencije.


Zahtjev da Moskva uskrati potporu sirijskome predsjedniku Bašaru al-Asadu je »kratkovidan« i »apsurdan«, rekao je glasnogovornik Kremlja u srijedu kada je u posjetu Moskvi američki državni tajnik Rex Tillerson.


Rusija podržava sirijske vojne napore da se zemlja oslobodi od terorističkih skupina poput tzv. Islamske država, rekao je u srijedu glasnogovornik Dmitrij Peskov.




Tillerson koji je razgovorom s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom počeo svoj prvi službeni posjet Moskvi, prenio je dan ranije zajednički zahtjev Moskvi dogovoren s kolegama iz skupine sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7).


Asad je legitimni vođa i zapovjednik sirijske vojske koji se bori protiv međunarodnih terorista, rekao je Peskov.


Ranije u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da su se odnosi između Rusije i SAD-a pogoršali otkako je Donald Trump preuzeo dužnost američkog predsjednika.


Ruski MVP objavio je da je tekst rezolucije o Siriji o kojem petnaestčlano Vijeće sigurnosti UN-a treba u srijedu navečer glasati »neprihvatljiv«.


Nacrt rezolucije su nakon kemijskog napada prošli tjedan, a za koji Zapad optužuje sirijski režim, predložile Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija.


Agencija Interfax poziva se na zamjenika ministra vanjskih poslova Genadija Gatilova koji je kazao da će Rusija uložiti veto na tekst rezolucije u sadašnjem obliku.


Ruski MVP poručio je da proturuske snage Zapada pokušavaju uništiti napredak ostvaren u sirijskim mirovnim pregovorima upravo uz pomoć Moskve, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.


Uz Iran i Tursku Rusija je pokrenula odvojene mirovne pregovore o Siriji u Kazhstanu, koje su Ujedinjenih narodi prihvatili kao dopunske pregovore onima što se vode u Ženevi pod okriljem UN-a.