Reakcija na američki udar

Moskva očekuje objašnjenja američkog državnog tajnika: “Neka dođe i objasni što su to danas napravili”

Hina

Reuters

Reuters

»Posjet je na dnevnom redu. Neka dođe i objasni nam što su to danas napravili. Mi ćemo mu reći što mi o tome mislimo«, kazala je na tv postaji NTV glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova



MOSKVA Rusija je u petak izjavila kako čeka objašnjenja od američkog državnog tajnika Rexa Tillersona pri njegovu prvom posjetu Moskvi 11. i 12. travnja, nakon američkih udara u Siriji.


»Posjet je na dnevnom redu. Neka dođe i objasni nam što su to danas napravili. Mi ćemo mu reći što mi o tome mislimo«, kazala je na tv postaji NTV glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.


»Očekujemo njegova objašnjenja«, nastavila je ona dodajući da je ruska diplomacija kontaktirala u petak s Amerikancima glede udara i tog posjeta.




Zaharova je nazvala američke udare koji su ciljali noću bazu sirijskog zrakoplovstva činom »bez cilja, neopreznim i opasnim«.


Rex Tillerson i njegov ruski kolega Sergej Lavrov trebali bi raspravljati prilikom posjeta američkog državnog tajnika Moskvi o »antiterorističkoj borbi« i Siriji.


Putin je kazao kako američke udare smatra »agresijom na suverenu državu«, a Medvedev »u totalnoj kontradikciji s međunarodnim pravom te na granici vojnog sukoba s Rusijom«.


Lavrov je u petak u telefonskom razgovoru s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom kazao da taj »čin američke agresije na Siriju može jedino osujetiti« mirovne napore.