Križni put

Molitve u rimskom Koloseumu protiv smrtne kazne, pedofilije i vjerskih progona

Hina

"Gledamo te Isuse, prikovana za križ. I goruća pitanja izbijaju: kada će biti ukinuta smrtna kazna koja se još primjenjuje u brojnim državama? Kada će biti izbrisan svaki oblik mučenja i nasilnog ugnjetavanja nedužnih osoba?", bila su neka od pitanja postavljana tijekom križnog puta



 


“Gledamo te Isuse, prikovana za križ. I goruća pitanja izbijaju: kada će biti ukinuta smrtna kazna koja se još primjenjuje u brojnim državama? Kada će biti izbrisan svaki oblik mučenja i nasilnog ugnjetavanja nedužnih osoba?”, bila su neka od pitanja postavljana tijekom križnog puta.


Papa Franjo (78), predvodio je obred, ali sam nije nosio križ.




Jedna od meditacija pripremljenih za 14 postaja govorila je “o djeci i mladima povređenima u njihovoj intimnosti, profaniranih na barbarski način” zlom pedofilije.


Meditacija je spominjala i “sudbinu djece vojnika, rada koji postaje ropstvo”, a govorila je i o “trgovini ljudskim bićima”.


Na križnom putu spominjali su se vjerski progoni što ih provode države i oružane skupine, napose džihadisti, dan nakon pokolja radikalnih islamista Al Šabab nad 147 osoba, uglavnom kršćana u Keniji.


“Kriste Gospodine, podrži progonjene. Neka se širi temeljno pravo vjerske slobode”.


“Muškarci i žene zatvarani su, osuđivani i čak ubijani samo zato što su vjernici ili angažirani za pravdu i mir. Ne srame se križa. Oni su veličanstveni uzori za sve”, kazivalo se u meditaciji koja je spominjala “mučeništvo” pakistanskog katolika, bivšeg ministra za manjine Shahbaza Bahttija, ubijenog 2. ožujka 2011.


“Važno mjesto žena u Evanđelju i ženski duh” bili su također spominjani u mediatcijama kao i podjele u današnjoj obitelji.


“Toliko obiteljskih drama! Ima ih za sve: majke, očeve, djecu, bake i djedove”.


Križni put time se osvrnuo na skorašnju sinodu, predviđenu u listopadu na temu obitelji.


Križ su nosili predstavnici zemalja zahvaćenih ratom, sukobima, napetostima: dvije redovnice iz Iraka, dvojica franjevaca iz Izraela, dvojica Sirijaca, dvojica Nigerijaca, dvojica Egipćana i dvojica Kineza.


Na Papin zahtjev, meditaciju, jednostavnu i dirljivu, sastavio je talijanski biskup Renato Corti koji je sa stajališta Isusa pokušao izraziti što je osjećao u posljednjim satima.